Cum reacționezi în situații de criză?

Emotional Freedom Techniques

oct. 17

Când apar situații neprevazute în viața noastră, situații de criză, reacționăm mai mult sau mai puțin bine…

Unii ne enervăm pe noi sau pe ceilalți (de cele mai multe ori pe ceilalți), alții ne întrebăm „De ce mi se întâmplă mie?/ De ce tocmai azi?”, alții ne păstrăm calmul și rezolvăm situația într-un fel sau altul. Sunt doar 3 din multele atitudini care pot fi adoptate în situații de criză, iar acestea diferă în funcție de caracterul și bagajul emoțional al fiecărui om.

Acum, ca să clarificăm noțiunea de „situații de criză”, vă pot spune din experiența mea că pentru unii asta înseamnă că și-au făcut cafeaua prea dulce, iar pentru alții înseamnă că și-au pierdut locul de muncă.

Sunt o mulțime de situații care necesita reacția noastră imediată și alegerea unei atitudini adecvate din care să rezulte o eventuală soluție pentru ceea ce tocmai s-a ivit. De multe ori când cineva ne povestește o întâmplare, noi ne trezim spunând „Nu știu ce-aș fi făcut în locul tău!”. Însă poți să fii sigur că ai fi găsit felul de manifestare imediat…de cele mai multe ori derivă dintr-un eveniment din trecut și este „antrenat” de-a lungul vieții! Haideți să vă dau un exemplu:

Unei mame i se îmbolnăvește fetița de 3 ani și în loc să o ducă la grădi, după cum era prevazut, trebuie să stea acasă și să-i ofere climatul potrivit însănătoșirii grabnice.

Cred că multe dintre noi au trecut prin asta la un moment dat. Tu cum ai reacționat?

Până îmi răspunzi, pot să-ți spun că mama din exemplul meu… s-a înfuriat! A scos la iveală frustrări și nemulțumiri legate de faptul că nu a putut să se ocupe de activitatea ei zilnică. S-a simțit constrânsă și obligată să stea acasă, lipsită de ajutor.

Când am lucrat cu ea pe această furie, cu ajutorul Matrix Reimprinting, am descoperit sursa în copilărie, la grădi. Momentul este unul destul de comun vremurilor când eram noi copii, ceea ce contează în schimb, este percepția copilului de atunci: educatoarea a forțat-o să se culce, deși ea nu dormea niciodată, aplicându-i și o corecție care s-o învețe minte. A fost constrânsă și obligată să doarmă, lipsită de ajutor.

Mmm…parcă am mai folosit o dată cuvintele astea! Întâmplările marcante din viață sunt pitite undeva în interiorul nostru; ele se manifestă câteodată ca niște flash-back-uri cu detalii vibrante ale împrejurărilor și emoțiilor din momentele respective sau pur și simplu ne declanșează reacția într-un moment de criză. În clipa în care conexiunea dintre trecut și capacitatea de răspuns este făcută, se produce conștientizarea, iar conștientizarea duce la acceptare și apoi la schimbare.

Cum ar fi să întâmpini situațiile dificile din viața ta, oricare ar fi ele, cu mai mult calm, dintr-o altă perspectivă? Parcă și aud răspunsul: „Super tare!” 🙂

Să știi că încă aștept răspunsul tău în comentarii. Și mai spune-mi…tu cum reacționezi în situațiile dificile și cum ai vrea de fapt să poți reacționa?

>