Obiectivele sunt folositoare atunci când te ajută să devii un om mai bun, mai performant.
A început și anul 2020. În jurul meu majoritatea oamenilor interesați de dezvoltarea lor personală vorbesc de obiective. Eu am participat deja la un workshop de o zi în Galați în care am făcut proiectarea anului acesta și la un webinar organizat de o colegă din Anglia pe aceeași temă, dar cu instrumente de lucru diferite.
Știu puterea unor astfel de evenimente. Prin ele mi-am propus în ultimii ani obiective îndrăznețe și le-am reușit: am scris și publicat o carte, am făcut un turneu în țară, și astea sunt doar câteva dintre ele.
În majoritatea cărților de dezvoltare personală se vorbește despre stabilirea obiectivelor, fie că e vorba de planul profesional sau personal: carieră, relații, bani sau sănătate. Este un element crucial. Nu poți realiza ceva dacă nu ți-l propui mai întâi. Altfel, te lași în voia sorții.
De 7 ani și jumătate (da, eu am început de la jumătatea anului 🙂 ) îmi stabilesc și eu obiective. Eram foarte entuziasmată de activitatea de network marketing pe care o începusem atunci și îmi făceam o mulțime de planuri. Eram foarte bucuroasă de ce urma să se întâmple și când urma partea de acțiune, ghici ce? După primele hop-uri renunțam. Ba că e prea greu, ba că nu-i de mine, ba că nu am oamenii potriviți, ba că eu nu știu să vând, ba că eu nu știu să vorbesc, până la “nu sunt suficient de bună, nu sunt în stare de asta, nu am să reușesc niciodată”…
Am trecut prin toate etapele de învinovățire și justificare. Eram atât de critică cu mine, încât mă afundam și mai mult în starea de apatie și lipsă de acțiune.
La început de an, când eram entuziasmată după un eveniment super tare, iarăși îmi propuneam obiective mari. Și priveam cu speranță lista din fața mea și spuneam: de data asta se va întâmpla, de data asta voi reuși. După câteva zile de entuziasm sau maxim câteva săptămâni, totul revenea la zbucium și frustrare și apatie. Perioada asta a durat vreo 3 ani. Nu am avut niciodată acolo succesul pe care mi-l doream.
Azi privesc cu îngăduință către mine cea de atunci. Dacă aș fi știut ceea ce știu acum… 🙂 Câte nopți nedormite și zeci de zile de zbucium aș fi scutit! Dar eu știu că tocmai acea perioada m-a adus pe drumul frumos pe care sunt astăzi.
De ce ți-am povestit asta? Pentru că zilele astea au venit către mine să îmi ceară sfatul oameni care au ceva în comun: incapacitatea de a se ține de un plan stabilit care să îi ducă la realizarea obiectivelor.
Poate ți se pare cunoscut:
– Nu pot să fiu constant/ă mai mult de câteva zile pe o activitate; nu mi-a reușit niciodată să fac o provocare de 21 de zile, de 30 zile. Mă opream după 3-5 zile sau ajungeam, în cel mai fericit caz, pe la ziua 14.
– Încep foarte multe cărți, dar nu le termin de citit.
– M-am apucat de sport zilnic, dar nici asta nu mi-a ieșit mai mult de o săptămână.
– Am început o dietă, dar nu am voință să o duc până la capăt.
– Mă entuziasmez foarte tare la început, dar apoi apar tot felul de urgențe și nu mai apuc sa fac ce mi-am propus.
Și lista poate continua…
Prima întrebare pe care eu o pun este:
Ce simți față de situația actuală? Ce simți față de faptul că nu ești constant/ă în acțiuni?
Deși suntem cu toții diferiți, m-a surprins faptul că emoțiile sunt cam aceleași: frustrare, dezamăgire, vinovăție, neputință…
A doua întrebare pe care o adresez este: Dacă ar fi să fii 100% sincer cu tine, cum te vezi tu? Care e percepția ta despre tine? Ce îți spui în mintea ta, care e dialogul tău interior?
Uite și câteva răspunsuri: sunt incapabil/ă să mă țin de un plan, sunt leneș/ă, delăsătoare, indiferent ce îmi propun n-o să-mi iasă, o sa pățesc la fel ca data trecută…
Concluzie: cu astfel de emoții și gânduri e normal ca planul să nu se îndeplinească!
Gândește-te! Până acum, din toate evenimentele din viața ta, ai strâns un bagaj emoțional și energetic. Este la fel și când e vorba de obiective și planuri. Există un bagaj emoțional și energetic asociat care, poate, atârnă destul de greu. E ca și când ai căra după tine o piatră de moara și tu vrei să alergi la maraton.
Imaginează-ți: ești la linia de start, auzi “Pe locuri… Fiți gata… START!”, iar tu ai un lanț gros în jurul piciorului de care e legat un pietroi de-o tona. Vei reuși să faci câștigi? NU!!!
Mai întâi te eliberezi de piatra de moară, te antrenezi zilnic și apoi alergi la maraton cu șanse de reușită.
Reușita nu înseamnă doar să câștigi maratonul, reușita înseamnă și să termini maratonul întreg. Sunt mulți oameni care abandonează cursa pe parcurs din cauza accidentărilor.
La fel e și când vine vorba de obiective. Ca să nu te “accidentezi” pe drum și să abandonezi visurile tale așa cum ai făcut-o până acum, e important să:
Antrenamentul aici este mental și emoțional. Când e vorba de obiective, “lupta” se dă în interiorul tău, la nivel emoțional. Dacă nu ești antrenat, vei pierde lupta asta.
Așa cum eu mi-am zis la un moment dat „STOP!” și am început să fac lucrurile diferit, așa poți face și tu.
Dacă nu știi de unde să începi, scrie-mi un mesaj privat pe pagina de Facebook sau pe mail contact@eftforyou.ro. Vom găsi împreună soluția.
Sesiunea a expirat
Te rog autentifică-te din nou. Pagina de autentificare se va deschide într-o fereastră nouă. După autentificare o poți închide și să revii la această pagină.
[…] articolul anterior îți spuneam de antrenamentul mental și emoțional pentru a-ți îndeplini obiectivele și să […]