Despre nașterea prematură

Mame si copii

ian. 11
Articol apărut la rubrica „Sfatul specialistului” pe site-ul www.asociatiaclubmabe.info.
Cum gestionez, ca mamă, vina conştientă (sau/şi inconştientă) pentru naşterea înainte de termen (prematură) a bebeluşului?

Atunci când naşterea este prematură, într-adevăr, poate să apară sentimentul de vinovăţie al mamei pentru acest lucru. În mod raţional, conştientizezi că chiar nu ai cum să controlezi astfel de lucruri, dar emoţional nu te poţi abţine să nu te simţi vinovată că ai născut înainte de termen.

De ce este dăunător sentimentul de vinovăţie?

Pentru că vine într-un moment în care sunt implicate şi alte emoţii puternice şi aruncă mama într-un carusel de stări interioare conflictuale. Atunci ai nevoie de toate resursele tale să fii alături de copilul tău, în schimb nu poţi face asta pe deplin dacă tu eşti sfâşiată de emoţii negative din cele mai diverse: îngrijorare, teamă, anxietate, vinovăţie, copleşire, etc. Din punctul meu de vedere, sentimentul de vinovăţie nu ajută cu nimic. Poate avem percepţia că dacă ne simţim vinovate, vom avea tendinţa să facem lucrurile mai bine.

Eu aş atrage atenţia asupra a doua aspecte:

I. Sentimentul de vinovăţie are o energie/vibraţie joasă şi te duce în postura de victimă. Din această ipostază, de victimă, nu prea poţi face mare lucru. Te simţi neputincioasă, fără putere, fără soluţ

II. Chiar dacă, la un moment dat, sentimentul de vinovăţie te determină să acţionezi într-un fel, să faci lucrurile mai bine, ele nu au cum să iasă mai bine, pentru că pleacă dintr-o motivaţie eronată, vinovăţie şi dintr-o energie negativă. Lucrurile pot ieşi mai bine, doar în momentul în care sunt făcute dintr-o zonă de emoţii pozitive: bunătate, bunăvoinţă, compasiune şi iubire.

 

Din experienţa mea ca specialist în Tehnici de Eliberare Emoţională, o mamă care se simte vinovată că a născut prematur, a avut şi are tendinţa să se simtă vinovată şi pentru alte lucruri din viaţa ei, chiar să se simtă vinovată din orice.

Acest lucru are doua posibile cauze:

I. Este o convingere care rulează în subconştient, ceva de genul „eu sunt vinovată pentru toate”, „când ceva merge prost este din vina mea”, ce face să apară în viaţa ei tot felul de situaţii care să îi întărească această Această convingere s-a format în copilărie, de-a lungul unor experienţe de viaţă, în interacţiunea cu ceilalţi, poate cineva chiar a spus într-un moment foarte intens ”tu eşti de vină”.

II. Există undeva în trecut, în copilăria mică, un moment/momente care au impregnată această emoţie, vinovăţie, atât de puternic, încât, în prezent, atunci când se întâmpla ceva ce aminteşte într-o cât de mică măsură de acel moment, este ca şi când ai apăsa un buton invizibil şi toată emoţia de atunci iese la suprafaţă.

Ce poţi să faci să elimini sentimentul de vinovăţie?

  • Începe cu conştientizarea că sentimentul de vinovăţie nu te ajută cu nimic şi te duce în postura de victimă.
  • Alege să îţi asumi responsabilitatea pentru acele situaţii din viaţa ta care nu merg bine, inclusiv naşterea prematură. Asumarea responsabilităţii este cu totul diferită de a te simţi vinovată. Însăşi cuvântul responsabilitate are o cu totul altă energie decât cuvântul vinovăţ Responsabilitatea vine cu puterea de a schimba, de a acţiona, de a face ceva. Ce poţi face cel mai bine în momentul unei naşteri premature? Să fii alături de copilul tău, cu toată bunătatea, bunăvoinţa, compasiunea şi iubirea ta.
  • Dacă tu conştientizezi că sentimentul de vinovăţie apare şi în alte situaţii din viaţa ta, deci are rădăcini adânci, te poţi adresa unui specialist în emoţii, care te va ajuta să descoperi rădăcina acestui sentiment şi/sau convingerea/convingerile formate şi să le elimini şi să pui în loc convingeri şi emoţii pozitive.

>