Provocările „meseriei” de mamă

Mame si copii

ian. 13
Articol apărut la rubrica „Sfatul specialistului” pe site-ul www.asociatiaclubmabe.info.
Ce fac când tensiunile interioare ca urmare a oboselii fizice, stresului datorat lipsei de cunoaştere şi pregătire în această nouă meserie (cea de mamă), ating praguri maxime?

 

Încep cu o mărturisire: am trecut şi eu prin aceste stări de intensitate maximă: oboseală fizică, stres, neputinţa, întrebări, îndoială, îngrijorare. În prima lună plângea bebe şi plângeam şi eu cu el în braţe.

Cred că oricât ai citi şi te-ai pregăti, nu ştiu dacă eşti cu adevărat pregătită pentru schimbarea aceasta atât de profundă care se întâmplă odată cu naşterea unui copil. Este o schimbare la toate nivelurile pe toate planurile: fizic, emoţional, mental, familial, social, financiar.

Parcă nu îţi mai recunoşti corpul, nu îţi mai poţi controla trăirile, plângi din orice, eşti extrem de sensibilă şi parcă tot timpul îngrijorată.

Nu am cunoscut până acum mama care să îmi fi spus că totul a fost perfect din prima zi, că s-a adaptat rapid la noul rol de mamă, că indiferent ce s-ar fi întâmplat cu bebe (are colici sau doar plânge de foame), ea a fost perfect calmă şi echilibrată.

Se ajunge la calm şi echilibru cu răbdare şi cu acceptarea noilor schimbări. Şi bineînţeles poţi învăţa tot felul de tehnici care să te ajute să ajungi la asta mai repede.

Din activitatea mea am învăţat următorul lucru: momentele acestea foarte intense emoţional, deşi va trece timpul peste ele şi va părea că nu ne mai afectează, totuşi, la un nivel profund, subteran, subconştient, îşi vor pune o amprentă importantă.

Poate îţi este familiară următoarea idee: totul este energie, noi suntem energie şi suntem conectaţi cu tot şi cu toate, la nivel energetic, ca într-o matrice.

Trăirile noastre cele mai intense (şi mă refer la cele negative) nu vor dispărea: ele sunt păstrate în câmpul energetic din jurul nostru, în această matrice.

Este absolut fascinant, să descoperi un astfel de moment din trecut şi să observi că emoţiile sunt atât de intense, de parcă s-ar fi întâmplat azi.

Ce poţi să faci în momentul în care treci printr-o astfel de situaţie?

  1. Adu-ţi aminte, dragă mămică, faptul că şi tu eşti om. E normal să fii obosită, e normal să greşeşti. Să tragi de tine, să faci totul perfect sau să faci singură totul, nu faci decât să pui şi mai multă presiune pe tine.
  2. Cere ajutor. Chiar dacă mama ta/soacra ta îţi va spune că a crescut singură 4 copii şi tu nu te descurci cu unul singur. Implică-l pe soţul tău/partenerul tău în activităţile zilnice ce ţin de îngrijirea bebeluşului şi activităţile casei. Explică faptul că acum ai nevoie de ajutor. Vei găsi pe cineva în jurul tău, partenerul, mama, soacra, o prietenă, o vecină, care să te ajute din când în când şi astfel tu să iei lucrurile mai uşor.
  3. Dacă stările negative sunt foarte intense şi repetitive, poţi învăţa Tehnicile de Eliberare Emoţională şi să practici de fiecare dată când simţi nevoia, chiar de mai multe ori pe zi. Tehnicile de Eliberare Emoţională (Emoţional Freedom Techniques – EFT – Tapping) sunt o combinaţie între acupunctura din China antică şi psihologie modernă. Sunt anumite puncte de pe corp, ce corespund capetelor meridianelor energetice, pe care tapotezi uşor în timp ce vorbeşti despre emoţia/situaţia negativă. Tehnica este foarte simplă, uşor de folosit şi cu rezultate rapide. Îţi va schimba în bine în câteva minute starea. Te invit să intri pe această pagină unde vei găsi o schiţă cu punctele de meridian şi descrierea tehnicii şi apoi să te întorci aici şi să îmi laşi un comentariu.
  4. Ia o pauză. Plimbă-te singură sau măcar ieşi la o gură de aer. Indiferent de vreme, ai nevoie de aer proaspăt. Chiar dacă îl scoţi pe bebe la plimbare, ai nevoie de timp pentru tine, fără să te simţi vinovată că l-ai lăsat cu altcineva. Poate va fi puţin dur ce spun: un bebeluş vine să te împlinească ca femeie, nu să te facă sclava lui. Ai nevoie ca tu să fii bine din toate punctele de vedere, pentru a fi în stare să ai grijă de bebeluş şi să îi oferi toată dragostea ta.
  5. Ascultă muzică de relaxare. Poţi găsi foarte uşor pe youtube sute de ore de muzică cu genuri din cele mai diverse. Eu îţi recomand muzica de relaxare, nu ceva foarte gălăgios.
  6. Meditează. Sunt multe metode de meditaţie, la fel, îţi recomand să începi cu ceva simplu. Poţi combina exerciţiul de respiraţie cu meditaţia. Cu ochii închişi, spatele drept, respiri şi îţi goleşti mintea de gânduri. Nu te opui, le laşi să vină şi să treacă. Îţi recomand să începi cu 5 minute şi apoi vei creşte treptat perioada de meditaţie.
  7. Fă exerciţii de respiraţie. Respiraţia corectă este foarte importantă. Sunt mai multe tehnici de respiraţie. Poţi începe cu ceva simplu: inspiră adânc numărând până la 6, expiră numărând până la 6. Îţi închipui că ai un balon în burtică şi pe inspir îl umfli, pe expir îl dezumfli. Practici acest exerciţiu 1-2 minute.

Apoi practici respiraţia în 4 timpi:

  • Inspiri numărând până la 4
  • Ţii respiraţia – numeri până la 4
  • Expiri – numeri până la 4
  • Ţii respiraţia – numeri până la 4

Repeţi de 10 ori.

Ţi se vor părea multe lucruri pe care să le faci, iar tu acum nu ai timp nici măcar să dormi sau să mănânci.

Îţi recomand să iei câte un lucru din cele 7 descrise mai sus şi să le implementezi pas cu pas. Vei observa că starea ta se va îmbunătăţi, că vei fi mai relaxată, mai calmă, încrezătoare şi că vei putea face totul mult mai uşor.

Te invit să schimbi modul în care te priveşti ca mamă. Să îţi dau un exemplu: eu aveam în mintea mea un film despre mine care se chema „Mama nepricepută”. Şi acest film mă apăsa  foarte greu. Folosind Tehnicile de Eliberare Emoţională (EFT) am reuşit să schimb acest film şi implicit imaginea pe care o aveam despre mine la momentul respectiv în „Mama începătoare”. Cred că eşti de acord cu mine că este o mare diferenţă între „Mama nepricepută” şi „Mama începătoare”.

O prietenă şi colegă practician EFT mi-a spus aşa:

„În fiecare zi suntem mame începătoare, pentru ca în fiecare zi când se trezesc, copiii noştri au o vârstă nouă, pe care nu au mai avut-o până acum. Şi noi e necesar să învăţăm în fiecare zi cum să ne adaptăm şi să acţionăm/ reacţionăm la noua lor vârstă.”

Îţi recomand să îţi aminteşti întotdeauna că un copil este o binecuvântare, că te-a ales pe tine ca mamă, deci ştie în ce s-a băgat ?, că împreună aveţi de învăţat lecţii despre viaţă.

Spune-mi care e părerea ta! Împărtășește cu noi din experiența ta!

 

>