21 de metode pentru o minte liniștită (fără meditație)

Inteligență emoțională

ian. 31

Articol de Blake Powell

„Învață să liniștești vânturile minții tale și te vei bucura de pacea interioară” – Remes Sasson

Jonglând între job-ul meu full-time și pasiunea pentru scris, am realizat că pot pierde foarte ușor șirul zilelor. Week-end-urile au dispărut, iar viața mea se scrugea între muncă și scris, cele două activități amestecându-se în mod constant.

M-am târât de la o zi la alta, fără să îmi acord un moment de liniște. Când mă odihneam, mă simțeam vinovat că luam pauză de la munca și visurile mele și nu a durat mult până când vina mea s-a transformat în frustrare.

Mă întrebam dacă visul meu de a deveni scriitor full-time se va împlini vreodată.

Intenționam să folosesc fiecare moment liber ca să scriu, fără să mă gândesc la adevăratele consecințe. Și pentru că mă forțam să înaintez, nu i-am dat minții mele acel spațiu necesar pentru a da formă gândurilor mele; nu mi-am permis niciodată să fiu, pur și simplu,  ceea ce a dus la tot felul de blocaje mentale și frustrări.

Mă îndreptam rapid către colaps și înțelegeam că am nevoie de o schimbare. Așa că m-am întors către meditație. M-a ajutat să fiu mai atent pe parcursul zilei și să îmi abordez pasiunea pentru scris dintr-un nou unghi, mai clar.

Pe măsură ce încorporam în rutina mea zilnic această stare de atenție asupra propriilor gânduri (mindfulness), am realizat că îmi venea mai ușor să îmi acord momente de relaxare și să mă deconectez de presiunea de la serviciu. Asta în loc să umplu fiecare moment cu încă ceva în plus de făcut.

Starea de atenție depășește meditația

În timp ce meditația te ajută să fii în acord cu mintea ta, tu deja deții toate acele instrumente necesare pentru a culege beneficiile unei minți liniștite.

Nu trebuie decât să te acordezi la micile lucruri care se întâmplă zilnic și poți găsi drumul către o viață mai fericită și împlinită. Iată 21 de moduri prin care poți aduce liniștea minții tale fără meditație.

  1. Creează o mantră pentru starea de atenție (mindfulness)

Așa cum spune și  Eckhart Tolle, „Realizează în mod profund că momentul prezent este tot ceea ce ai”.  În fiecare dimineață îmi amintesc că viața mea începe azi. Asta mă ajută să pășesc în momentul prezent și să mă despart de grijile care îmi rulează în minte.

  1. Amintește-ți că nu ești una cu gândurile tale

Atunci când un gând negativ se naște în mintea ta, identifică-l ca fiind un „gând” sau un „sentiment” și mergi mai departe. Tu nu ești dispreț sau regret, nu ești îndoială sau mânie. Ești deosebit de gândurile tale și ele sunt separate de tine, așa că de ce să trăiești cu ele?

  1. Acceptă că gândurile se nasc în mod natural

Și dacă nu le poți schimba, de ce să mai încerci să le înlocuiești cu ceva mai bun? Nu te învinovăți pentru ceva ce nu poți controla, dar nici nu le ignora; alege să nu te identifici cu ele și mergi mai departe, chiar și atunci când îți întunecă mintea.

  1. Respiră

Inspiră pe nas și expiră pe gură. Asta te ajută să te liniștești și să îți amintești că gândurile sunt o mică parte din infinita lume din jurul tău.

  1. Mulțumește cuiva în orice fel

Chiar și a spune „mulțumesc” unui casier te poate reconecta cu momentul prezent și te ajută să nu rămâi blocat în propriile gânduri care te împiedică să te bucuri de viață așa cum este ea.

  1. Zâmbește unui străin

A zâmbi te ajută să îți concentrezi atenția asupra celor din jurul tău și, reconectându-te cu această stare de recunoștință pentru ceilalți, te poți conecta mai profund la momentul prezent și îți reamintești să fii.

  1. Fă o plimbare în natură

Fă o plimbare și pierde-te în mediul înconjurător. Ascultă sunetele pe care, de obicei, nu le observi.

  1. Fă din recunoștință un obicei zilnic

Un jurnal în care îți notezi zilnic lucrurile, oamenii și situațiile pentru care ești recunoscător te ajută să te eliberezi de stresul acumulat în timpul zilei. Te ajută, de asemenea, să apreciezi  viața așa cum vine și să găsești acele lucruri bune care se întâmplă în fiecare zi, dar asupra cărora nu ești obișnuit să te concentrezi.

  1. Lasă-ți telefonul pe silențios întreaga zi

Poți, de asemenea, să îți dezactivezi notificările de pe telefon pentru că acestea îți pot distrage atenția și te fac să uiț de momentul prezent. Mesajele primite vor fi acolo și mai târziu, când vei fi pregătit să le citești.

Închizând soneria telefonului te ajută să eviți întreruperile bruște care perturbă liniștea gândurilor din timpul zilei.

  1. Mănâncă încet

Concentreză-te pe textura și gustul mâncării. Asta te ajută să îți reamintești că, în timp ce emoțiile vin și pleacă, este important să te bucuri de experiența fiecărui moment, așa  cum vine, decât să îl lași să treacă pe lângă tine.

  1. Bea ceai

Ceaiul te ajută să te calmezi, să îți încetinești gândurile și să te conectezi și mai mult la momentul prezent.

  1. Fă o baie

O baie te ajută să te relaxezi forțându-te să faci un pas înapoi de la forfota zilei și poate fi un mod foarte bun de a lăsa grijile să se disipeze precum aburii de căldură ai apei.

  1. Ascultă muzică instrumentală

Este dovedit că te ajută să te concentrezi, ceea ce duce la o creștere a calității intelectuale și te ajută să te relaxezi atunci când gândurile nu se mai opresc.

  1. Abordează unul dintre cele mai stresante lucruri de pe lista ta

Cu toate că este important să ai mintea atentă si relaxată în ciuda activităților zilnice, nu evita să finalizezi o activitate stresantă dacă aceasta îți provoacă anxietate nedorită.  Dacă trebuie să îți finalizezi sarcinile fiscale, de exemplu, dar continui să le amâni, atunci poate fi util să termini cu ele ca să scapi de gândurile stresante provocate de amânare.

  1. Poartă o discuție profundă cu cineva cunoscut

Concentrează-te 100% pe cealaltă persoană și ascultă ce are de spus. Prin simplul fapt că aștepți să îți vină rândul să vorbești, te ajută să ieși din mintea ta și să te conectezi la momentul prezent, arătând apreciere persoanei cu care stai de vorbă.

  1. Urmărește emisiunea ta preferată

Este important să îți acorzi timp pentru tine ca să te răsplătești. Iar a te răsfăța cu o mică plăcere, cum e emisiunea preferată, te ajută să te îndepărtezi de griji și să te bucuri de momentele libere, departe de forfota vieții.

  1. Scrie poezii cu structură fixă

Acest lucru te poate provoca să devii creativ în moduri în care scrierea liberă nu o poate face. De asemenea, te ajută să „fotografiezi” și să păstrezi un moment care a fost plăcut, dar efemer.

  1. Completează integrame

Cuvintele încrucișate îți dezvoltă atât creativitatea, cât și inteligența și îți oferă o claritate a gândurilor. De asemenea, sunt o pauză potrivită de la rutina zilnică.

  1. Spală vasele

Spălatul vaselor poate fi un moment nemaipomenit pentru a lua o pauză, fiind, în același timp, și o activitate productivă. Aceasta te poate face să te simți minunat și te îndepărtează de la gândurile tale permanente. Acest lucru îi oferă minții tale permisiunea de a se relaxa după stresul unei zile.

  1. Privește îndelung o lucrare de artă care îți place

Fie că e Mona Lisa, o poezie sau un desen făcut soțul tău/soția ta, nimic nu este exclus. Arta este subiectivă și te poate ajuta să încorporezi pe deplin momentul exprimându-ți aprecierea pentru munca altora. (Nu te întreba de ce îți place ceva. Nu este important aici.)

  1. Mângâie un cățel sau o pisică

Când mângâi un animal eliberezi  tensiuni și te conectezi cu acel moment, lucru care te distrage de la gândurile tale permanente.

Câteodată suntem așa de preocupați concentrându-ne asupra noastră încât uităm să ne bucurăm de momentele care se derulează, așa cum vin ele. Ne închidem singuri între granițele obiectivelor noastre și uităm să ne bucurăm de frumusețea vieții și de lucrurile mărunte.

Devenind atent la gândurile mele m-a ajutat să îmi reamintesc că toate lucrurile bune încep cu mine și că nu are nici un sens să muncesc din greu dacă nu mă pot bucura de viață așa cum vine. M-a ajutat să mă eliberez de presiunea de la serviciu și să îmbrățișez scrisul fără ca acesta să îmi consume viața. Mi-a amintit să mă bucur din nou de viață apelând la puterea momentului prezent.

Noi toți avem timp să fim atenți la gândurile noastre (be mindfull)

Să fii atent la gândurile tale nu trebuie să îți consume timp. Poți cu ușurință să folosești oricare dintre aceste tehnici de-a lungul zilei ca să îți liniștești mintea și să revii cu atenția pe momentul prezent, să te eliberezi de griji.

Nu uita să te oprești din când în când și să respiri profund.

 

Traducere: Elena Dolea

sursa: http://tinybuddha.com/blog/21-ways-create-calm-mind-without-meditating/?utm_content=buffer5fa1a&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

>