Dor în zi de Crăciun …

Inteligență emoțională

dec. 28

Dor în zi de Crăciun …

Acum două săptămâni am fost speaker la evenimentul „Primește și dăruiește” organizat de buna mea prietenă Gabriela Chiriac și îmi începeam discursul cu „Sunt Nicoleta și iubesc Crăciunul!”.

Am vorbit apoi despre lucrurile care îmi plac la sărbătoarea asta: de la turtele din Ajun și bradul împodobit, până la mirosul de cozonac, colinde și cadouri.

Apoi am trecut în revistă gama de emoții pe care le simțim atunci când facem pregătirile de Crăciun (curățenie, cadouri, mâncare, pe care noi, românii le ducem la extrem): oboseală, agitație, stres, furie, nemulțumire, copleșire, vinovăție, etc.  Deci, unde s-a dus bucuria și plăcerea sărbătorilor?

Pentru a gestiona într-un mod cât mai constructiv toate aceste emoții negative, invitam audienta să conștientizeze ce sărbătorim de Crăciun: nașterea lui Isus. Am făcut o scurtă reamintire a vremurilor de atunci: Maria și Iosif au venit în Betleem și Isus s-a născut într-o iesle, ca apoi să fie fugari pentru că regele Irod a poruncit ca toți pruncii de până la 2 ani să fie uciși, pentru a împiedica prorocirea venirii lui Mesia să se adeverească.

Ce sens a avut această aducere aminte?

Sarbatoarea Craciunului este despre familie, despre a fi aproape unii de altii, despre a fi darnici si buni si a constientiza ca te poti multumi cu lucruri simple cand inima iti este plina de iubire si pace.

Am mai vorbit apoi despre ce faci atunci cand cei apropiati (familia extinsa) nu iti sunt atat de dragi. De sarbatori exista aceasta traditie sa iti vizitezi toate rudele sau ca iei sa vina in vizita la tine si inevitabil, uneori apar scantei.

Un lucru simplu pe care poti sa il faci pentru a evita conflictele este acceptarea celorlalti asa cum sunt, acceptarea ta asa cum esti. Acceptarea vine cu bucurie!

De ce iti scriu despre aceste lucruri acum, dupa Craciun?

Sa iti spun ca anul acesta am experimentat si o alta experienta si emotie, decat toate cele descrise mai sus: cea in care nu esti alaturi de cei dragi de Craciun. Este pentru prima data in cei cincisprezece ani de cand suntem impreuna cand am petrecut Craciunul fara sotul meu, el fiind detasat cu serviciul in alta tara.

Desi vorbim si ne vedem aproape zilnic, gratie tehnicii moderne, am ramas surprinsa de avalansa de emotii si senzatii care a venit: dor, sentimentul de gol interior si ca nu imi gasesc locul, senzatia de plans atunci cand faceam singura lucrurile pe care pana acum le faceam impreuna.

In prima zi de Craciun a fost agitatie si veselie mare, pentru ca, dupa traditia familiei noastre, ne adunam cu totii in casa mamei si nu am simtit atat de mult toate acestea. A doua zi de Craciun in schimb, pentru ca am ramas acasa, nu am avut nici macar dorinta sa ma schimb de pijamale. Si am stat cu totii in pat, eu cu copiii, alegand filmele si desenele animate la  care sa ne uitam. Am trimis foarte putine mesaje, am raspuns uneori cu greu la cele primite. Desi imi propusesm sa scriu un articol de Craciun pe care sa il postez si sa il trimit in newsletter, nu am putut sa fac nimic.

Am constientizat starea mea si mi-am spus asa: o zi da-ti voie sa nu faci nimic; nu trebuie sa faci nimic, nu trebuie sa fii nicaieri. Pur si simplu da-ti voie sa lasi la iveala emotiile astea, traieste-le, sunt normale.

Apoi am realizat ca in perioada asta, „intamplator” am clienti persoane care sunt plecate in afara tarii si acum trec printr-o perioada dificila si nu o data am lucrat pe durere sufleteasca si dor. Acum le experimentam si eu din plin.

Care este mesajul meu pentru tine?

Chiar daca sunt sarbatorile de iarna si teoretic, perioada cea mai frumoasa si fericita din an, da-ti voie sa constientizezi emotiile tale, sa le accepti si sa le traiesti asa cum sunt. Ele vin sa iti spuna ceva, sa te invete ceva despre tine.

Daca sunt prea intense, dureaza de prea mult timp si au tendinta sa te acapareze, poti oricand sa practici EFT.

Iata un scurt model chiar acum:

Punctul karate: Chiar daca ma simt trista, aleg sa ma iubesc si sa ma accept asa cum sunt.

Chiar daca simt durere sufleteasca si dor, aleg sa ma iubesc si sa ma accept asa cum sunt.

Chiar daca simt acest gol in sufletul meu, aleg sa ma iubesc si sa ma accept asa cum sunt.

Crestetul capului: Ma simt trista,

Baza sprancenei: Simt durere sufleteasca si dor,

Coltul ochiului: Simt acest gol in sufletul meu,

Sub ochi: Toata aceasta tristete de intensitate … (da o nota pe o scala de la 0 la 10, 10 fiind maxim negativ);

Sub nas: Toata aceasta durere sufleteasca de intensitate …

Barbie: Tot acest dor,

Clavicula: Acest gol interior,

Sub brat: Pe care il simt in … (spune zona din corp unde simti acest gol: in abdomen, piept, poate zona inimii…)

Incheietura mainii: Si pe care il car cu mine de … (spune perioada de timp de cand simti aceste emotii: o zi, o saptama, o luna, un an, …)

Degetul mare: Aleg sa constientizez ca am carat destul toate aceste emotii negative,

Degetul aratator: Si sa le car cu mine in continuare nu ma ajuta,

Degetul mijlociu: Aleg sa ma eliberez de toate aceste emotii negative:

Degetul inelar: Tristete, durere sufleteasca, dor, gol interior,

Degetul mic: Ma simt in siguranta sa ma eliberez de toate aceste emotii negative.

Punctul karate: Acum in acest moment sunt in siguranta.

Inspira …. Expira …

Repeta aceasta runda si evalueaza intensitatea sentimentelor si observa progresul. Continui pana aduci emotiile negative cat mai aproape de zero.

Te invit sa faci EFT pe fiecare emotie negativa care iti umbreste sarbatorile si iti urez din toata inima

Sarbatori fericite!

An Nou prosper, cu sanatate, bucurii si vise implinite!

suita puncte eft suita puncte EFT mana

>