3 tehnici simple pentru o stare de calm în timpul pandemiei + un anunț

Anxietatea

mart. 20

Starea emoțională și energia în lume se schimbă de la o zi la alta. În fiecare zi apar știri de peste tot din lume care ne îngrijorează și mai tare.

Emoțiile sunt normale, să le păstrăm pe termen lung, nu. Chiar dacă situația în exterior nu se schimbă, e necesar să facem tot ce putem pentru a ne restabili echilibrul în această situație de criză. O stare psiho-emoțională bună întărește sistemul imunitar, frica îl slăbește.

 

Ai citit articolul de acum câteva zile? Ai făcut exercițiul EFT ? Dacă nu, îl găsești aici.

Săptămâna trecută, miercuri seara, am fost la nepoata mea, a fost ziua ei, a împlinit 15 ani. Am fost vreo 3 familii cu copii. Seara a fost extraordinar de frumoasă, am râs, am făcut glume – inclusiv despre virusul corona, am jucat Dixit, ne-am distrat de minune.

Pare ca s-a întâmplat cu luni în urma momentul acesta. Pare atât de îndepărtat!

De ce?

Între timp Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie, de luni la noi în țară este declarată starea de urgență.

Sunt atât de multe vești în perioada asta, starea emoțională a tuturor este instabilă. Inclusiv eu simt energia asta ca pe ceva care mă strânge.

Observ in jurul meu oameni care acum o săptămână făceau glume pe seama virusului si acum sunt din ce in ce mai panicați.

În aceste zile focusul tuturor s-a dus pe supraviețuire, pe nevoile de bază. Știi piramida lui Maslow?

ierarhia nevoilor umane descrisa de Abraham Maslow

Acum toți suntem la baza ei, încercând să ne satisfacem nevoile primare și cele de siguranță. Foarte mulți dintre noi simțim un sentiment acut de nesiguranță.

Este important în aceste zile să fim cu capul pe umeri, să ne păstrăm calmul.

Nu pot să nu mă întreb, în aceste zile:
Oare cum sunt cei care aveau probleme dinainte cu anxietatea și atacurile de panică? Cum se simt cei care au o sensibilitate emoțională?

Așa că, simt să contribui în această perioadă cu ceea ce știu eu mai bine.

Iată două-trei tehnici simple și foarte valoroase care te pot ajuta să îți recapeți starea de calm:

 

  1. Respirația abdominală (respirația diafragmei – termenul medical). Beneficiile acestui tip de respirație:
  • a. umple plămânul cu aer în capacitate de 100% și astfel sângele se oxigenează mai bine, creierul se oxigenează mai bine;
  • b. diafragma ajută prin mișcarea sa la umplerea plămânului cu aer și eliberarea dioxidului de carbon și prin această mișcare face un masaj blând organelor interne;
  • c. corpul se relaxează, deci se relaxează și mintea.

 

Cum folosești această respirație abdominală?

Pui o mână pe piept și o alta pe abdomen, îți închipui că ai în abdomen un balon (îi dai culoarea ta preferată :)), și când inspiri îți închipui că umfli balonul din abdomen, pe expirație dezumfli balonul din abdomen. Observă că mâna de pe abdomen se mișcă, în timp ce cea de pe piept rămâne nemișcată.

Poți să îți închipui că inspiri calm și liniște, și expiri anxietate și teamă. Folosește această tehnică timp de 3 minute, pentru început.

 

2. Tehnica QuickCoherence® (Respirația în inimă). Această tehnică este dezvoltată de Institutul HeartMath, California, SUA și ajută la dobândirea stării de coerență, conectându-te cu inima ta într-un timp foarte scurt.

Folosind puterea inimii tale pentru a echilibra gândurile și emoțiile, poți obține energie, claritate mentală, să te simți mai bine oriunde și să te conectezi la un nivel mai înalt cu ceilalți.

Cum procedezi?

  • a. Atunci când simți un sentiment foarte neplăcut – frustrare, iritare, anxietate sau furie, pui ambele mâini pe inimă și te duci cu atenția în zona inimii. Apoi îți închipui că respiri în inimă și observi cum aerul intră și iese din inimă, ușor și lent. Inspiri numărând până la 6, expiri numărând până la 6.
  • b. Încerci sincer să experimentezi un sentiment regenerativ pozitiv, cum ar fi aprecierea, recunoștința sau iubirea pentru cineva sau ceva din viața ta. Poate fi o persoană dragă, un animal de companie sau un loc special. Sau te poți concentra pe o stare de calm și ușurință. Tehnica QuickCoherence pune ritmul inimii tale într-o stare de coerență, adică ritmuri cardiace mai echilibrate, facilitând funcția creierului și acces mai mare la o inteligență superioară.

Această metodă o poți folosi ulterior, bineînțeles, pentru dezvoltarea ta personală, nu doar pentru a ieși din criză.

 

3. Recunoștința – scrie pe hârtie 10 lucruri sau persoane pentru care ești recunoscătoare că au fost/sunt în viața ta. Și apoi dă voie sentimentului de recunoștință să îți inunde inima și apoi fiecare celulă din corp. Pe principiul ”Nu încap două săbii în aceeași teacă”, nu poți să simți anxietate și recunoștință în același timp. Energia recunoștinței este o vibrație înaltă și permite să atragi în viața ta resurse, oameni, tot ceea ce îți dorești.

 

Pentru că știu puterea uimitoare a Tehnicilor de Eliberare Emoțională (EmotionalFreedomTechniques – EFT), simt să contribui mai mult: pentru acei care simt nevoia să vorbească cu cineva să își liniștească panica, ofer în mod gratuit o ședință online de 30 minute de consiliere cu Tehnicile de Eliberare Emoțională.

Această ședință este în special pentru cei din linia întâi, persoanele care sunt cel mai expuse în această perioadă: personalul medical.

De ce mai ales acești oameni?

Acum două zile am avut o ședință cu o clientă care lucrează într-un cămin pentru persoane vârstnice în Anglia și era îngrozită de gândul că exista riscul să se fi infectat chiar ea, de la o pacientă care fusese trimisă de urgență la spital cu simptome asemănătoare celor produse de virusul corona. Testele au infirmat infecția pacientei, deci, și ea ar fi fost în siguranță, dar și după 2 zile simțea panica prin care trecuse.

Am primit dimineață un email de la o altă persoană în care îmi scrie:

Situația mea este tare delicată: sunt asistent medical, iar soțul meu lucrează la Ambulanță. Am un copil de 14 ani și locuim în aceeași casă cu părinții mei (în vârstă și plini de boli cronice). Sunt terifiată! Sunt trimisă în zone riscante, fără echipament de protecție, iar de soțul meu ce să zic… Sunt o fire extrem de sensibilă, am experimentat o depresie urâtă în trecut, gestionată cu tratament homeopat. Nu mai am lacrimi.”

Dacă simți nevoia să vorbești cu cineva și să fii ajutat să treci prin această perioadă, scrie-mi un email la contact@eftforyou.ro  cu numele tău, numărul tău de telefon, orașul sau țara unde locuiești și scrie-mi câteva rânduri despre situația ta, ceea ce simți. Vom stabili apoi o sesiune de consiliere online gratuită de 30 minute.

Ai pe cineva drag într-o țară afectată, precum Italia, Spania sau Franța, și trăiește din plin frica din zilele acestea? Trimite-i acest email, pune-l în legătură cu mine.

Cu drag și dorință de bine,
Nicoleta

>