Cum scapi de presiunea unui examen?

Anxietatea

apr. 05

Am scăpat de această presiune a unui examen care îmi stătea pe creier de mai bine de 2 ani

Astăzi o prietenă mi-a dat o veste fericită pentru ea: ”Am luat 9 la examen. Am scăpat de această presiune care îmi stătea pe creier de mai bine de 2 ani.”

Acum patru zile situația se prezenta așa: se simțea blocată înaintea unui examen practic. Am invitat-o să stăm de vorbă și să văd cum pot să o ajut. Acest examen îl amânase deja de trei ori, ajunsese până la ușa sălii și nu a intrat sau nu s-a dus deloc. Examenul scris și prezentarea lucrării finale le trecuse și chiar cu note mari, doar că această parte practică o paraliza de frică.

Am lucrat aproape două ore, pornind de la:

– bagajul emoțional negativ referitor la acest examen adunat în decurs de mai bine de doi ani,

– emoțiile îngrozitoare avute în trecut la un examen asemănător (panică, anxietate),

– continuând cu toate percepțiile referitoare la examenul de acum și

– pe toată presiunea ce decurgea de aici

– și senzația de saturare și silă.

Am observat că presiunea nu era exercitată de cineva anume sau de o condiție exterioară, luarea acestui examen nu era o situație de viață și de moarte, în schimb presiunea mare era pusă chiar de ea.

Nu pot decât să mă întreb retoric: Oare de câte ori în viață tragem de noi la maxim, avem așteptări exagerate, ne impunem niște limite supraomenești, atât personal cât și profesional? De ce facem asta? Motivația este alta pentru fiecare și nu se află în răspunsul pe care ni-l dăm în mod conștient, ci se află în partea subconștientă a minții noastre. De cele mai multe ori răspunsul are legătura cu: a fi iubit, apreciat, văzut, a demonstra că poți.

Fără să ne dăm seama, ne punem pe noi înșine în situații extrem de dificile pentru a demonstra cuiva sau nouă înșine că putem sau că nu suntem în stare.

Este în regulă să ne stabilim țeluri înalte, dar de ce trebuie să fie cu atâta stres, anxietate, încrâncenare, înverșunare?

Doar dând emoțiile negative la o parte, identificând și eliminând convingerile limitative mergând la cauza primară pentru toate astea, poți să îți dai voie să realizezi lucruri mărețe, poți să te bucuri de succesele tale.

Te invit să conștientizezi, tu în ce domeniu pui presiune pe tine și ce stă, de fapt, la baza ei?

>