6 lucruri pe care să le faci ca să ai mai multă încredere în tine + excercițiu

Emotional Freedom Techniques

ian. 18
încredere în tine

Ce simți atunci când ai încredere în tine?

Cum e să ai încredere în tine? Ai acea stare în care simți că ești stăpân pe tine, că poți să faci ce îți propui, acea stare în care îți susții părerile și nu cedezi la prima critică.

Cum arăți atunci când ești plin de încredere?

O persoană care are încredere în sine se vede de departe 🙂 : ținuta dreaptă, vocea sigură și puternică, are o stare degajată și relaxată. Vorbește despre realizări și despre planurile sale.

Cum arăți atunci când ești lipsit de încredere în tine?

Frământat de îndoieli, ”Dacă nu fac bine? Dacă greșesc?” de temeri ”Și dacă se întâmplă ceva și nu iese?” , de gânduri negative ”Nu fac nimic bine, Este prea greu, Tot încerc și nu se leagă lucrurile și parcă muncesc degeaba”.

Încearcă să nu iasă în evidență, ținuta sa este șovăielnică, spatele ușor aplecat, umerii aduși în față, fruntea îngândurată, corpul parcă frânt, vocea tremurândă, nesigură, și dă impresia că nu se simte bine acolo unde este.

Probabil te-ai regăsit într-o anumită măsură în ambele descrieri :).

Întrebarea mea pentru tine este: care stare predomină?

Cum se ajunge la lipsa de încredere?

De obicei este un proces, nu se ajunge aici dintr-odată. Sunt și cazuri în care anumite evenimente pun o amprentă emoțională dramatică. De cele mai multe ori, cauza este undeva în copilărie, adolescență.

Dacă nu ai fost încurajat atunci când erai copil, ci primeai mai mult critici și era scos în evidență ce nu făceai bine, mai mult decât ce făceai bine, dacă nu ai avut un grup de prieteni care să te susțină, ci te ironizau, este normal să începi să te îndoiești de tine.

Copiii au nevoie cel mai mult de susținere și încurajare. Știai că pentru a anihila o critică e necesar să faci 4-5 aprecieri pozitive?

Eu, una, nu am prea avut parte de aprecieri și laude când eram copil, decât rareori. Laudele erau doar pentru lucruri importante. Iar adult fiind, am descoperit o emotivitate exagerată, în cele mai uzuale situații: când trebuia să dau un telefon la o firmă necunoscută, să fac o rezervare, etc. Ce să mai spun de mersul la un interviu sau să susțin o prezentare în fața unor clienți? Uneori nu dormeam noaptea, iar stomacul o lua razna. Vocea îmi tremura și îmi tremurau și mâinile. Fiind totuși o luptătoare, nu lăsam emoțiile acestea exagerate să îmi stea în cale.

Însă am întâlnit destul de mulți oameni care ratează șanse și oportunități pentru că nu au încredere în ei.

Cum îți poți recăpăta încrederea în tine?

Și asta este un proces. Așa cum și lipsa încrederii se adâncește în timp, la fel  și încrederea în tine se construiește în timp.

Iată câteva recomandări (ordinea este aleatorie):

  1. Înconjoară-te de oameni pozitivi. Mediul este foarte important pentru dezvoltarea ta personală. Sunt studii care arată că mediul este mai important decât ereditatea și formarea profesională. Dacă, totuși, nu ai în jurul tău oameni pozitivi, care să te susțină (aș zice în primă fază să mă suni J), îi poți găsi relativ ușor: prin cărți, materiale video și audio. Începe cu acestea și apoi vei atrage și în realitate oameni asemănători.
  2. Citește! Este o continuare a recomandării de la punctul 1. Instruirea este importantă.
  3. Mergi la seminare și workshopuri. Acolo cu siguranță vei găsi oameni pozitivi.
  4. Conștientizează lucrurile pe care le faci bine zi de zi (succese)! Cu siguranță faci o grămadă de lucruri bune, dar pentru că au intrat într-o rutină, nici nu le mai bagi în seamă. Faptul că te dai jos din pat dimineața, că ai grijă de corpul tău, că ajungi la serviciu și apoi înapoi acasă în siguranță, că mergi la serviciu sau că faci treburile gospodărești zi de zi, toate acestea sunt succese.
  5. Fii recunoscător pentru ce ai. Energia recunoștinței este o vibrație foarte înaltă și foarte bună și are darul de a alunga gândurile și emoțiile negative. Nu poți să fii recunoscător și nefericit în același timp J.
  6. Practică EFT și începe de la lucrurile care nu îți ies bine (din punctul tău de vedere), sau de la anumite emoții care te blochează. Fii specific atunci când practici EFT, nu generaliza situațiile, ci vorbește concret despre o situație în care simți că se manifestă lipsa de încredere.

Și iată un model, de la care să pornești atunci când vrei să practici EFT (daca nu ești familiarizat/ă cu tehnica, citește pe scurt aici, vezi care sunt punctele de meridian și apoi întoarce-te la exercițiu).

De exemplu, ai emoții și nu te simți confortabil atunci când trebuie să dai telefoane (fie să rezolvi o situație personală, fie că e vorba de telefoane la serviciu, în activitatea ta. (Aici mai fac o paranteză, :), am întâlnit foarte mulți oameni din domeniul vânzărilor sau din network marketing, care întâmpinau această dificultate, aceste emoții)).

Măsoară intensitatea emoțiilor (sentimentului negativ) pe o scală de la 0 la 10 (10 fiind maxim negativ, este invers ca la școală, 10 nu este de bine :)). Dă o notă! Nu te gândi prea mult, pur și simplu estimează!

Începem din punctul karate:

Chiar dacă simt emoții că trebuie să sun … (și aici adaugi tu situația specifică), mă iubesc și mă accept așa cum sunt și cum mă simt.

Chiar dacă simt această senzație în stomac (sau piept, gât, … verifică ce simți), ca un … (ghem, nod, menghină care îmi strânge stomacul, …), mă iubesc și mă accept așa cum sunt și cum mă simt.

Chiar dacă simt acest disconfort, că trebuie să sun …., și această senzație în stomac …, mă iubesc și mă accept așa cum sunt și cum mă simt.

Baza sprâncenei

Colțul ochiului

Sub ochi

Sub nas

Bărbie

Claviculă

Sub braț

Creștetul capului

simt emoții că trebuie să sun … (spune despre situația ta specifică)

simt această senzație în stomac, (piept, gât,…),

ca un … (ghem, nod, menghină care îmi strânge stomacul, …)

simt acest disconfort,

că trebuie să sun ….,

și această senzație în stomac (piept, gât…,)

aceste emoții legate de faptul că trebuie să dau telefon,

această senzatie în corp,

Inspiră … expiră …

Verifică ce simți. Cum se simte acum senzația de disconfort din corp?

Ce notă are acum senzația din corp și emoțiile legate de faptul că e necesar să suni?

Continuăm din punctul karate:

Chiar dacă încă mai simt aceste emoții, legate de faptul că urmează să sun, mă iubesc și mă accept profund și complet

Chiar dacă încă mai am această senzație în corp (stomac, gât, piept), ca un … (ghem, o gheara, o menghină care îmi strânge stomacul), mă iubesc și mă accept profund și complet

Chiar dacă încă mai am această senzație de disconfort, legat de faptul că e necesar să dau telefoane, mă iubesc și mă accept profund și complet.

Baza sprâncenei

Colțul ochiului

Sub ochi

Sub nas

Bărbie

Claviculă

Sub braț

Creștetul capului

Încă mai simt emoții că trebuie să sun … (situația ta specifică)

Încă mai simt această senzație în stomac, (piept, gât,…),

ca un … (ghem, nod, menghină care îmi strânge stomacul, …)

încă mai simt acest disconfort,

că trebuie să sun ….,

și această senzație în stomac (piept, gât…,)

încă mai simt aceste emoții legate de faptul că trebuie să dau telefon,

încă mai simt această senzație în corp,

Inspiră … expiră …

Verifică ce simți. Cum se simte acum senzația de disconfort din corp?

Ce notă are acum senzația din corp și emoțiile legate de faptul că e necesar să suni?

Continuăm din punctul karate:

Chiar dacă mai simt o urmă de emoții, legate de faptul că urmează să sun, mă iubesc și mă accept profund și complet

Chiar dacă a mai rămas o urmă din această senzație în corp (stomac, gât, piept), ca un … (ghem, o gheara, o menghină care îmi strânge stomacul), mă iubesc și mă accept profund și complet

Chiar dacă a mai rămas o urmă de senzație de disconfort, legat de faptul că e necesar să dau telefoane, mă iubesc și mă accept profund și complet.

Baza sprâncenei

Colțul ochiului

Sub ochi

Sub nas

Bărbie

Claviculă

Sub braț

Creștetul capului

Mai simt o urmă de emoție că trebuie să sun … (situația ta specifică)

A mai rămas o urmă din această senzație în stomac, (piept, gât,…),

ca un … (ghem, nod, menghină care îmi strânge stomacul, …)

a mai rămas o urmă de senzație de disconfort,

legat de faptul că e necesar să dau telefoane ….,

și această senzație în stomac (piept, gât…,)

această urmă de emoții legate de faptul că trebuie să dau telefon,

această senzație rămasă în corp,

Baza sprâncenei

Colțul ochiului

Sub ochi

Sub nas

Bărbie

Claviculă

Sub braț

Creștetul capului

Aleg să elimin orice urmă de emoție,

Aleg să elimin orice urmă de disconfort,

Aleg să elimin orice urmă de gânduri negative,

Elimin orice emoție ce mă împiedică să îmi fac treaba,

Elimin orice senzație de disconfort,

Mă simt calm/ă și încrezătoare!

Mă simt relaxat/ă!

Și sigură pe mine!

Inspiră … expiră….

Acum gândește-te din nou la faptul că e necesar să dai acel telefon. A mai rămas ceva negativ? Dacă da, reia exercițiul și scoate la iveală, orice emoție, orice senzație, orice gând negativ. Fii liber să adaugi pe acest model propriile cuvinte, modifică-le să rezoneze cu situația ta.

În sesiunile de coaching EFT individuale, când ajung în acest punct, invit clientul să se conecteze la o situație din trecut, o amintire, un moment concret, în care a simțit exact la fel.

Scoasă la iveală acea situație, lucrăm EFT până eliminăm emoțiile negative legate de acea amintire, de acel moment și apoi rescriem scenariul din punct de vedere emoțional și energetic. Transformările sunt profunde.

>