Cum ajungi la liniște interioară?

Emotional Freedom Techniques

feb. 16

 

Cum ajungi la liniște interioară? În primul rând e necesar să știi unde ești. Care este cea mai mare problemă din viața ta acum?

 • Nu mă înțeleg cu soțul, soția;
 • Am prea multe lucruri de făcut și nu îmi ajunge timpul;
 • Sunt stresat/ă la serviciu;
 • Copilul meu mic plânge și este parcă, dependent de mine și nu pot să fac nimic, nici să mă duc la baie fără el;
 • Afacerea mea stagnează, nu am prea mulți clienți;
 • Nu știu ce să fac în viață, încotro s-o apuc;
 • Nu mă înțeleg cu copilul meu adolescent;
 • Nu îmi ajung banii lună de lună;
 • Am dureri de cap frecvente;
 • Mă simt rău, dar rezultatele analizelor ies bune;
 • Sunt singur/ă și nu îmi găsesc o/un partener/ă;
 • Am dureri de spate frecvente;
 • Am o frică puternică (fobie) de … apă, înălțime, cutremure, avion, spații închide, spații deschise, păianjeni, câini, întuneric, etc. ;
 • Am atacuri de panică;
 • Trec printr-o depresie;
 • Copilul meu sau cineva drag este bolnav;
 • Am pierdut pe cineva drag (un copil, mama, tata, soțul);
 • nu reușesc să slăbesc;

Oprește-te o clipă, gândește-te la problema ta și observă ce simți? Care este prima emoție care iese rapid la suprafață? Furie, neliniște, îngrijorare, anxietate, teamă, vinovăție, dezamăgire, mâhnire, tristețe, amărăciune, durere sufletească, etc. .

După cum vezi, toate situațiile de mai sus au în comun ceva: emoții negative. Emoțiile fac parte din viața noastră, orice situație are emoții atașate în spate. Deși emoțiile negative vin cu un scop, păstrate pe termen lung ele nu ne ajută, ci dimpotrivă: ele însele constituie un blocaj și pot duce la îmbolnăviri.

Te îndemn din nou, gândește-te la problema ta, observă ce simți, care sunt emoțiile pe care acum le percepi? Spun emoții pentru că o situație vine la pachet cu mai multe emoții negative, nu doar cu una. E posibil să nu le percepi pe toate, una fiind foarte evidentă și le acoperă pe celelalte.

Observă care sunt gândurile tale referitoare la această problemă, care sunt convingerile ce rulează? Te ajută, te susțin spre ceea ce îți dorești sau te limitează, te împiedică să obții ceea ce îți dorești?

Înainte de toate, știi exact ce îți dorești? Și nu mă refer la ce dorești să eviți: scandaluri, certuri, datorii, boli, etc. Mulți oameni, atunci când sunt întrebați ce își doresc, spun așa:

”Nu mai vreau să am datorii.”

”Nu mai vreau să fiu bolnav.”

”Nu mai vreau să mă cert cu soțul, soția, copilul, mama.”

Cât de clar au acești oameni în minte ce își doresc? Ei știu doar ce nu își doresc și fără să își dea seama, hrănesc cu energie această imagine.

Te întreb așa: atunci când spui ”Nu mai vreau să fiu bolnav”, unde este concentrarea, pe boală sau pe sănătate? Pe boală. Rezultatul este că se va perpetua această situație de boală.

La fel și în celelalte exemple: ”Nu mai vreau să am datorii” concentrarea este pe datorii, nu pe prosperitate, deci, vei continua să ai datorii; ” ”Nu mai vreau să mă cert cu soțul, soția, copilul, mama”, concentrarea este pe ceartă, nu pe relații armonioase, deci, se va propaga situația de ceartă. Și toate acestea sunt departe de ideea de ”liniște interioară”.

Acum te mai întreb o dată, știi exact ce îți dorești, ce înseamnă pentru tine liniște interioară? Mă refer la ceea ce îți dorești bun și extraordinar să ți se întâmple: familie fericită, relații armonioase, siguranță financiară, sănătate și vitalitate debordante, etc.

Acum gândește-te dacă emoțiile și gândurile pe care le ai referitor la problema de acum, te ajută să obții ceea ce îți dorești. Și am să îți dau un exemplu:

Gândește-te la un post de radio. El emite pe o anumită frecvență. Să spunem că tu acum asculți postul de radio ”Probleme de sănătate”. Și aici se vorbește doar despre probleme referitoare la boli. Când vrei să asculți un alt post de radio, de exemplu, ”Sănătate și vitalitate”, trebuie să schimbi frecvența, pentru că acel post de radio emite pe altă frecvență. Aici se vorbește despre soluții, despre diete, despre viață sănătoasă. Până nu schimbi frecvența, vei continua să asculți postul de radio ”Probleme de sănătate”.

Te invit acum să te gândești la tine ca fiind un post de radio. Pe ce frecvență emiți tu acum, referitor la problema ta? Ești pe frecvența ”Probleme de sănătate” sau pe frecvența ”Sănătate și vitalitate”? Poți adapta în funcție de problemă: postul de radio ”Nu am bani” versus ”Am tot ce este important pentru mine”, sau postul de radio ”Nu îl/o mai suport” versus ”Iubire ca-n prima zi”. Ți se va părea o glumă, dar gândește-te cât se poate de serios la asta.

Dacă vrei să fii postul de radio care emite pe frecvența ”Sănătate și vitalitate” sau ”Am tot ce este important pentru mine” sau ”Iubire ca-n prima zi” e clar că trebuie să schimbi frecvența, dacă gândurile și emoțiile tale sunt în contradicție cu asta.

Cum schimbi frecvența postului tău de radio? Schimbând modul în care gândești, deci schimbându-ți convingerile limitative și  rezolvând blocajele în circuitul energetic al corpului cauzate de evenimentele din trecutul meu, care duce la eliminarea emoțiilor negative.

Mai exact, iată ce poți să faci pas cu pas:

 1. Descrie pe larg în scris problema ta.
 2. Conștientizează emoțiile negative, de cât timp le ai și notează-le.
 3. Fă o listă în scris cu convingeri care nu te ajută. E necesar să te transformi în propriul observator și să notezi gândurile care-ți rulează în mod frecvent în minte; poate dura ceva timp, apelează la un prieten care să te facă atent sau la un terapeut, psiholog sau un coach.
 4. Fă o listă în scris cu evenimente care au condus către situația de acum: certuri, scandaluri despărțiri – dacă e vorba de relații; cheltuieli mari nejustificate, împrumuturi oferite/luate păguboase, disponibilizare/pierderea locului de muncă/șomaj – daca e vorba de bani; ce alte boli am mai avut, care este experiența mea referitoare la ele (internări, operații, tratamente medicale), ce s-a întâmplat înainte să mă îmbolnăvesc – dacă este vorba de o problemă de sănătate, etc.
 5. Folosește zilnic tehnici pentru rescrierea subconștientului. Bineînțeles, eu îți recomand EFT pe care le poți folosi atât pe emoții, convingeri, cât și pe evenimente din trecut. Referitor la evenimente din trecut, poți folosi tehnica numită ”EFT poveste” – povestești ce s-a întâmplat în timp ce tapotezi punctele din EFT, fiind atent la emoțiile de atunci și emoțiile de acum față de ce s-a întâmplat.
 6. Ia-ți un partener care să te susțină în drumul acesta: un prieten care să te monitorizeze și în felul acesta să te ții de proces; un psiholog sau un coach care te vor ajuta cu tehnicile pe care ei le cunosc; un specialist EFT care te va ajuta să identifici și să elimini adevăratele cauze și astfel să ajungi mai ușor și mai repede la ceea ce îți dorești – liniște interioară.

Tu ce faci când vrei să îți recapeți liniștea interioară? Scrie mai jos, într-un comentariu.

>