Emoțiile și medicina tradițională chineză

Emotional Freedom Techniques

feb. 08

Iată că medicina tradițională chineză știe de mult ceea ce noi descoperim sau redescoperim acum. Și anume, în ce mod emoțiile trăite zilnic ne afectează starea de sănătate fizică. Cunoscându-i ca fiind meticuloși din fire, chinezii au și asociat fiecare emoție cu organul cu care corespunde și pe care îl afectează în mod direct.

Am descoperit teoria celor 5 elemente într-un scurt articol scris de  Dr. Kim Graham, doctor în medicina tradițională chineză, pe care l-am tradus și l-am redat mai jos. Iată ce spune el:

Bucurie, mânie, îngrijorare, tristețe, supărare și frică. Acestea sunt emoțiile de bază responsabile pentru menținerea echilibrului sau pentru generarea de boli, conform teoriei medicinei tradiționale chineze.

Huang Di Nei Jing este cel care a descris pentru prima dată, în secolul III î. Hr., această relație și rolul pe care îl joacă emoțiile în generarea bolilor, ca parte a teoriei celor 5 elemente:

  • Bucuria corespunde inimii.
  • Mânia corespunde ficatului.
  • Îngrijorarea corespunde splinei.
  • Supărarea corespunde plămânilor.
  • Frica corespunde rinichilor.

Se crede că o exprimare nepotrivită a oricăreia dintre aceste emoții poate duce la dezechilibru.

Se spune că supărarea emoțională epuizează qi-ul (energie) organului cu care este asociat și din cauza interdependențelor din organism (zang-fu), zona epuizată de energie își va trage energie de la o alta pentru a compensa lipsa acesteia.  Mai jos găsiți câteva exemple:

  1. Inima (elementul foc) reprezintă și mintea și se manifestă emoțional prin bucurie. Deși bucuria este o emoție sănătoasă și plăcută, prea multă poate duce la boală. „Bucuria în exces” apare deseori ca o lăcomie sau ca o dorință nestăpânită. Necontrolată, această stare de dezechilibru va crește, afectând și alte sisteme (plămâni, rinichi, ficat, etc.). Când ești atât de fericit încât plângi este un exemplu de bucurie în exces (qi-ul inimii) care dă pe afară și afectează plămânii (lacrimile).

  2. Grija este emoția aferentă splinei. Grija poate fi tradusă ca fiind contemplativă sau prea-gânditoare. Deoarece sistemul digestiv este afectat de qi-ul splinei (energia mișcării), conform medicinei tradiționale chineze, nu este lucru ieșit din comun ca cineva care suferă de îngrijorare să aibă și probleme digestive. Îngrijorarea se poate transforma ușor în frică sau fobii (rinichii) și este un exemplu în care pământul (splina) afectează apa (rinichii).

  3. Frica este legată de rinichi. Ca oricare altă emoție, frica poate afecta o persoană în mai multe feluri. Nu este neobișnuit ca în cazuri de frică extremă să pierzi controlul asupra vezicii urinare (organ legat de rinichi). Pentru unii, frica se poate transforma în mânie (ficatul) și apoi în râs (bucurie-inimă) în momentul în care stimulul a dispărut.

 

Sursa: http://www.drkimtcm.com/understanding-tcm.html

Traducere: Dolea Elena

 

>