5 semne că ești în suferință emoțională

Anxietatea

mai 26
femeie trista

Viața are modul ei de a ne schimba cu fiecare eveniment pe care îl trăim. Devenim mai puternici datorită încercărilor. Devenim înțelepți datorită lecțiilor învățate. Cu toate acestea, mulți dintre noi sunt în suferința emoțională. 

Suferința emoțională se poate manifesta sub forma mai multor emoții negative care nu dispar ușor, te însoțesc permanent și se amplifică pe măsură ce trec anii.

Iată 5 semne după care poți să îți dai seama dacă tu sau altcineva suferă emoțional:

1. Schimbare bruscă de personalitate

Se poate întâmpla gradual, dar îți dai seama de asta abia când schimbările sunt majore. De exemplu, cineva care obișnuia să iasă mereu în societate și să fie în centrul atenției, se retrage deodată. Sau cineva care era calm și blând, acum nu mai ai răbdare și repede pe toată lumea. Schimbările (așa zis) bruște pot fi declanșate de o suferință emoțională. Aceste persoane nu o fac intenționat, este doar un răspuns de genul „luptă sau fugi”, iar ei preferă să stea departe de ceilalți sau să îi îndepărteze.

2. Agitație, nervozitate și dispoziție schimbătoare

Persoanele care suferă emoțional ar putea deveni obsedată de probleme și să reacționeze cu agitație. Devin anxioși în prezența altora și au schimbări de dispoziție extreme în aceeași zi, devin explozivi și iraționali. Durerea apare în multe forme, iar furia este doar combustibilul care o scoate la suprafață. 

De asemenea se schimbă și somnul: fie dorm prea mult, fie au insomnie. Când nu mai găsesc alinare suferinței lor, vor căuta să o amorțească cu alcool, droguri, mâncare, sex sau alte comportamente distructive. 

Aceste emoții precum furia explozivă nu sunt altceva decât strigăte de ajutor. Observă și starea de sănătate: se rănesc, suferă de urticarie/boli de piele, se deteriorează starea lor de sănătate?

3. Auto izolare

Cei cărora le plăcea să se afle în preajma altor oameni acum se baricadează în casă. Nu mai vizitează pe nimeni, nu mai merg la întâlniri, refuză orice invitație de ieșit în societate găsind tot felul de motive. O extremă la care se poate ajunge este aceea că nu se mai duc nici la serviciu sau la școală. Depresia debutează cu o stare de epuizare, de sfârșeală, iar vorbitul este deja prea mult. 

Se învinuiesc pe ei înșiși? Vorbesc despre evenimente din trecut? Mintea lor devine cel mai mare și mortal dușman și astfel intră într-un cerc vicios. E bine să le distragi atenția cu ceva divertisment/amuzament.

4. Delăsarea

Nu se mai îngrijesc. O schimbare bruscă în personalitate poate crea mai multe nivele de grijă față de sine: fie nu se mai spală, fie devine obsedat de curățenie. De asemenea, cuiva căruia îi plăcea să facă sport și se oprește brusc, este semn că nu se mai îngrijește. De altfel, delăsarea apare în toate aspectele vieții: nu își mai dă silința să facă lucrurile bine așa cum obișnuia sau să mențină relațiile cu ceilalți. Aspectul fizic nu mai contează și nici mediul care îl înconjoară.

5. Copleșire

Se simt copleșiți de circumstanțe, de tristețe și de neajutorare. Ar putea suferi de o traumă care iese acum la suprafață sau de o durere extremă. Se auto devalorizează, le este rușine și se simt vinovați. E drept, nu vor spune asta. Doar ei o simt la un nivel foarte puternic. Pentru că nu se exteriorizează, suferința devine și mai mare. Ce se vede este că fac lucrurile cu greutate, energia lor este foarte diferită. La un moment dat, unii dintre ei, pot aduce trecător în vorbă ideea de suicid. Încep să creadă că viața e mai bună fără ei. Nu trece cu vederea aceste mici comentarii!

Acestea nu sunt gesturi de atragere a atenției, e important să cauți să îi ajuți direcționându-i către un specialist. Nu e treaba ta să îi schimbi sau să îi faci să vadă lucrurile altfel. În schimb, sunt câteva lucruri pe care le-ai putea face:

  • Stai pe lângă acea persoană, chiar dacă înseamnă doar să stai în tăcere. 
  • Încearcă mici gesturi care să îi ajute cum ar fi să îi trimiți o felicitare, să-i aduci ceva bun de mâncare sau să îi lași un mesaj drăguț.
  • Nu  judeca sau critica situația în care se află.
  • Nu încerca să minimalizezi sau să desconsideri durerea pe care o simte.
  • Ai răbdare cu cei dragi. Răbdarea este subevaluată. Este important să acorzi cuiva spațiu pentru a jeli atât cât are nevoie.

Suferința emoțională ne afectează în multe feluri și la diferite nivele de profunzime. Fii o sursă de inspirație pentru cei de lângă tine, dăruiește-le timp și compasiune. Conectează-te cu ei și așteaptă să te lase să îi ajuți. Amintește-ți că, de cele mai multe ori, cel mai bun dar este să știe că nu sunt singuri în aceste momente de suferință.

Marți, 2 iunie, voi susține gratuit webinarul „Cum să îți dezvolți inteligența emoțională vindecând suferința emoțională”.

În urma webinarului:
– vei ști în ce etapă din cele 5 ale durerii ai rămas suspendat și care îți provoacă suferință și
– vei obține pașii pentru a ieși din ea
– vei căpăta claritate asupra celor 7 surse care îți alimentează suferința și care te împiedică să devii inteligent emoțional.
– nu vei mai fugi de emoții, pentru că le vei fi înțeles scopul.
 
Îți voi oferi pași concreți pentru a depăși suferința emoțională, iar la final voi ține o sesiune de întrebări.
Emoțiile se cer a fi scoase la suprafață, acceptate și apoi eliberate. În webinarul pe care îl voi susține pe 2 iunie îți voi spune cum să recunoști suferința emoțională și ce ai de făcut ca să scoți „gunoiul” din casă și să nu îl mai ascunzi sub preș.
 
Imaginează-ți cât de ușurată te vei simți după ce vei da jos povara acestei suferințe pe care o cari de atâta timp!
 
Vino la webinar și îți voi oferi unelte ca să poți ieși din suferința emoțională.
Înscrie-te aici: https://bit.ly/3gyPvQH
>