Banii…fă pace cu ei!

Emotional Freedom Techniques

oct. 30

Era o zi superbă de toamnă și mă plimbam visătoare, melancolică, fericită prin parc. Aș fi fost în stare de orice în clipele acelea… cel puțin așa simțeam :).

Din obișnuință bag mâinile în buzunar și găsesc câțiva mărunței de 10 și 50 de bani și brusc simt un val de recunoștință profundă… precum sentimentul de căldură care îți învăluie corpul în momentul în care te bagi seara, înfrigurat în pat. Și m-am gândit în sinea mea „Ce-i în capul meu? Cum se poate să simt asta față de bani? Am început să iubesc banii? Asta nu-i prea bine.”

Și … l-am prins – creierul meu procesa conform tiparelor dobândite în timp de la toți oamenii din jurul meu care „share-uiau” concepții comune despre bani:

„Banii nu aduc fericirea!
Dacă ai bani, sigur îți lipsește altceva!
Banii nu sunt importanți!”

Aș putea continua la nesfârșit, dar mă opresc… având în vedere că tiparele răsar zâmbărețe din toate unghiurile… și nu vreau să le dau prea mare satisfacție :).

Ca sa revenim la ce trebuie, pot să spun următoarele: timp de 39 de ani am trăit după ideile enumerate mai sus.
De 3 ani încoace tot citesc diverse cărți și materiale de educație financiară, plus altele de dezvoltare personală și pot să spun clar și răspicat: banii sunt la fel de importanți ca orice alt lucru din viața noastră. De multe ori tindem să-i marginalizăm, să-i dăm la o parte, să nu ne pese de ei pentru că în mintea noastră alte lucruri sunt traduse ca fiind primordiale.

Toate aspectele vieții noastre: sănătate, relații, carieră, bani, contribuția socială… absolut toate sunt extrem de importante. Ele se împletesc și relaționează, sunt interconectate, iar lipsa uneia poate duce la afectarea celorlalte.
Una peste alta, dacă ne gândim puțin la elementele definitorii ale vieții noastre și le analizăm în cuvinte simple putem spune că:
– Ca să fii sănătos alegi să îți tratezi corpul cu respect: să-i dai să mănânce sănătos, să-l duci la sală să facă mișcare în așa fel încât să se mențină în formă cât mai mult timp; și ai nevoie de bani pentru asta.
– Ca să ai parte de relații frumoase alegi să-i respecți pe oamenii din jurul tău, cu tot ce înseamnă ei pentru tine pentru a reuși să-i ții lângă tine cât mai mult timp; iar banii ajută să poți face gesturi frumoase pentru cei dragi.
– În momentul în care îți dorești o cariera solidă tratezi cu respect toate cunoștințele acumulate și alegi să acumulezi altele noi în așa fel încât să te dezvolți și mai mult în timp; iar banii te ajută să accesezi cursuri performante, cărți de specialitate, etc.

După cum vezi, cele trei aspecte enumerate mai sus au 2 caracteristici comune: respectul și timpul. Toate au nevoie de respectul nostru pentru a ne servi și a ne ajuta să evoluăm. Iar banii susțin toate aceste 3 aspecte din viața noastră. Așa și?

Și banii au aceleași caracteristici. Trebuie să le recunoaștem importanța în viața noastră pentru a ne putea ajuta în timp. Trebuie să-i respectăm pentru ceea ce reușesc ei să ne ofere, de la hrană până la o locuință, de la un concediu până la o vilă cu piscină.

Și ca să închei, valul de recunoștință care m-a inundat la începutul relatării mele, se datora faptului că banii m-au ajutat să organizez o petrecere surpriză pentru soțul meu, de ziua lui, zi pe care – probabil – nu o va uita niciodată.

Tu ce simți față de bani? Cum te raportezi la ei? Ce convingeri limitative au ieșit la suprafață în timp ce citeai relatarea mea? Nu  te sfii să scrii în comentarii sau la contact@eftforyou.ro. Îți voi răspunde!

  • Vasile spune:

    Eu simt ca nu pot face fata banilor ,le pierd controlul nu mai știu câți am cât am cheltuit care sa fie atitudine mea fata de bani și cum sa ii înțeleg. Simt ca bani m-a obosesc de fiecare data când trebuie sa verific încasările sau plățile apare o lene și nu e bine. Cum fac aici?

  • LARISA spune:

    Pentru ca banii nu-mi ajung niciodata, intotdeauna reactionez prost cand imi cere cineva bani cu imprumut sau daca ies cu un barbat si ma pune sa platesc eu. Simt cum ma schimb la fata, ma incalzesc, transpir, ametesc, din momentul ala mi se rupe filmul, nu mai pot urmari ce-mi spune persoana. Ce pot sa fac sa scap de aceste reactii/comportamente? Multumesc, Nicoleta.

  • >