A ajuns și la mine ”virusul” mental corona

Anxietatea

mart. 18
Nu intra in panica

Articolul acesta este mai lung decât cele cu care te-am obișnuit. Te invit să îl citești până la final, vei avea un cadou care îți va prinde tare bine, mai ales în aceste zile, în care suntem cu toții virusați mental. De ce spun asta? Când creierul tău este inundat de emoții negative, automat vin gânduri negative în mod obsesiv, ceea ce îți afectează capacitatea de gândire, deci ești ”virusat” mental.

Zilele acestea pe toate canalele doar mesaje și știri despre virusul Corona. La tv nu mă mai uit de vreo 5 ani, radio nu ascult. Dar tot au ajuns la mine deja prea multe știri de tot felul. Toata lumea își dă cu părerea, primesc mesaje contradictorii de la „specialiști”…

Până săptămâna trecută am fost foarte liniștită referitor la această problemă. Am căutat informații la un moment dat, am văzut ce spun medicii deschiși la minte despre problema asta, când era doar în China, am avut-o oarecum în atenție. Dar acum simt că e prea mult și mă simt ușor atinsă de îngrijorare. Când Organizația Mondială a Sănătății declară pandemie și apoi președintele țării tale declară stare de urgență, consider că nu poți rămâne indiferent. Și consider că o anumită doză de îngrijorare e sănătoasă și firească.

În jurul meu, până acum, am văzut două extreme:

Panică – oameni care se gândesc că vine apocalipsa, au golit rafturile magazinelor și s-au baricadat în casă. Deși acesta este mesajul oficial de săptămâna aceasta, el nu este de natură să îi liniștească.
Nepăsare – alți oameni: tineri, copii care ies la joacă în grupuri și consideră asta o vacanță.

Ca în orice, extremele nu sunt bune: nici panica, nici nepăsarea.

Panica, frica, anxietatea acționează direct asupra sistemului imunitar, slăbindu-l și cresc șansele să te îmbolnăvești… de orice altceva, nu doar de corona virus.

Nepăsarea poate îmbolnăvi alți oameni – să fii un transmițător al virusului fără să știi.

În aceste zile e necesar să nu ignorăm ce se întâmplă, să facem ce ține de noi, fiind atenți la două lucruri la fel de importante: igiena personală și emoțiile noastre. Da, nu doar să avem grijă de corpul nostru la exterior, ci și la interior.

Emoțiile pot fi de cele mai multe ori din aceste categorii: de la panică, frică, anxietate la furie, frustrare și neputință.

Dacă simți panică, frică, te invit să observi de ce anume îți este frică? Te invit să analizezi puțin și să observi ce se ascunde în spatele fricii? Și să conștientizezi că emoțiile tale sunt atât de puternice pentru că răscolesc ceva din trecutul tău.

Îți este frică de boală? Cine din familie a fost grav bolnav? Sau ce experiență personală din viața ta (copilărie) te-a afectat?

Dacă ai o afacere sau o activitate independentă, de ce îți este frică de fapt? Că nu vei mai avea clienți, că nu vei face față cu cheltuielile … Când altă dată ai trăit o experiență asemănătoare? Sau cineva din familia ta?

Dacă simți furie, ce anume te nemulțumește? …

Este foarte important să devenim conștienți de ceea ce simțim. În momentul în care devii conștient, emoția nu mai are putere asupra ta.

„Când numești o emoție, devii mai mult decât acea emoție” spune mentorul meu, Andy Szekely.

Când creierul tău este inundat de emoții negative ești pe sistem de supraviețuire „luptă sau fugi”.

Lupta are corespunzătoare emoția de furie, fuga are corespunzătoare emoția de frică.
Niciuna din aceste emoții nu te duce către soluții constructive. Ai nevoie de un creier liniștit, astfel încât să accesezi partea creativă a acestuia care e blocată atunci când simți emoții negative.

Dacă intensitatea emoției nu scade, folosește Tehnicile de Eliberare Emoțională (EmotionalFreedomTechniques – EFT) pentru a ajunge la calm și a găsi soluții.

Măiestria Tehnicilor de Eliberare Emoțională constă în faptul că acționează asupra tuturor celor 4 componente (partea fizică, rațională, energetică și spirituală) și armonizează mintea, cu sufletul, cu emoțiile care sunt energie și se simt în corp.

Cum face asta?

Prin stimularea prin tapotare (lovituri ușoare cu degetele) a unor puncte situate pe meridianele energetice (de care știm din medicina tradițională chineză), în timp ce te concentrezi pe o problemă și ceea ce simți față de problemă.

Gary Craig, fondatorul EFT, spune:

Cauza tuturor emoțiilor negative este o întrerupere (ca un scurt-circuit) pe circuitul energetic al corpului.

Tot el explică cum se formează o emoție negativă din punct de vedere energetic:

Există o amintire dureroasă care produce o întrerupere în curgerea energiei pe meridianele energetice (o aglomerare), pe care o numesc emoție.

ce este EFT

 

Tehnicile de Eliberare Emoțională, prin tapotarea punctelor energetice cu focus pe amintirea dureroasă (vezi întrebările mele de mai sus ce amintiri au scos la iveală), pune energia în mișcare și deblochează aglomerările din curgerea energiei pe meridiane și ceea ce numim emoție negativă se eliberează.

Tot aceste tapotări trimit curenți de joasă frecvență care ajung la creier, la acea parte numită amigdala-creier reptilian, care este responsabilă cu declanșarea alarmei în corp în caz de pericol și care inițiază reacția la stres „luptă sau fugi”.

Acum sute de ani în urmă, „luptă sau fugi” era o reacție de adaptare a strămoșului nostru antic pentru a supraviețui atunci când era amenințat de animale sălbatice, declanșându-se o serie de procese biochimice în corp:

– sângele era extras din creier și din abdomen și împins spre extremități, pentru a avea mai multă forță în brațe și picioare pentru luptă cu animalul sau fugă.

– glandele suprarenale secretauadrenalină pentru a avea forță și energie și cortizol – careare rol în suprimarea globulelor albe, pentru a canaliza întreaga energie a corpului spre supraviețuire.

– Ș.a.

Și pe termen scurt, aceste procese interne nu aveau repercusiuni, corpul revenea la echilibru în câteva minute. Putem vedea asta și în zilele noastre la animale: când o căprioară este fugărită de un leu, iar aceasta reușește să scape de el, în clipa următoare ea paște liniștită.

În zilele noastre se declanșează toate aceste procese biochimice în corpul nostru atunci când suntem în stres. Nu mai este o amenințare directă, este o amenințare indirectă, cum este acest virus (sau poate fi orice altceva: prea mult de lucru la serviciu, un șef care țipă, un soț autoritar, datorii de plătit ș.a.).

Și se întâmplă același lucru:

– sângele este extras din creier și din abdomen și împins spre extremități și astfel are de suferit sistemul digestiv și creierul nu mai gândește limpede
– glandele suprarenale secretă adrenalină și astfel poți vedea că nu ai somn noaptea și cortizol care slăbește sistemul imunitar.

Din păcate, această reacție este dezaptativă, pentru că nu avem mecanisme să ne apărăm sau să scăpăm în câteva secunde sau minute de amenințare.

De exemplu, zilele acestea auzi tot timpul știri despre virus. Sau în alte situații, șeful este tot acolo, soțul este tot acolo, datoriile sunt în continuare și nu am soluții…

Și astfel, sistemul digestiv are de suferit – dureri de stomac, tranzit intestinal perturbat, adrenalina și cortizolul nu se mai elimină din corp, sistemul imunitar este slăbit și ne îmbolnăvim ușor, iar starea noastră psiho-emoțională are de suferit.

Tehnicile de Eliberare Emoțională acționează direct asupra amigdalei prin acești curenți de joasă frecvență, care sunt semnale de liniștire pentru amigdală, aceasta percepând că nu mai este în pericol și dezactivează toate procesele declanșate în „luptă sau fugă”.

Deși în exterior totul este exact la fel, starea ta psiho-emoțională este alta, creierul este liniștit și poți găsi alte soluții. Adrenalina și cortizolul se elimină și îți recapeți nivelul optim de energie, dând voie corpului să se relaxeze și chiar să se vindece.

Așa că te invit să observi care este stresul tău în aceste zile și să aplici Tehnicile de Eliberare Emoțională. Vezi ce se schimbă.

Și apoi să îmi spui și mie într-un mesaj.

Dacă te pot ajuta cu o recomandare, o fac cu drag.

Sănătate multă și zile liniștite îți doresc!

Cu drag,
Nicoleta

P.S. Vineri seară am avut sesiunea de vindecare cu colegii din Anglia si din alte colțuri ale lumii pe tema ce ne frământă pe toți în aceste zile, folosind protocolul MatrixCollectivConsciousness. Ne-am reunit pentru a ne susține unii pe alții, am creat un spațiu prielnic pentru a scoate la iveală toate emoțiile adunate în ultimele zile, ale noastre și ale celor din jurul nostru, pe care le-am preluat fără să vrem.

Eu am ales ca spațiu de vindecare Sfinxul din Bucegi, și mi-am dat voie să simt și să eliberez toate aceste energii negative, susținută de colegii din grup, de ghizii și mentorii mei pe care i-am ales pentru această sesiune.

Am simțit și curățat foarte multă frică, dezorganizare, panică, răutate, nepăsare… A fost intens și eliberator.

Apoi am adus resurse pentru mine, pentru familie, pentru comunitate, pentru țara noastră, pentru întreaga planetă.

La final, imaginea pe care o aveam în minte era cu un glob format din trandafiri foarte frumos ordonați pe șiruri, trandafiri roz, bleu, albi, ce mie mi-au transmis pace, ordine în lume si sănătate. Apoi, a apărut o energie galben aurie cu mici punctulețe roșii, ce am simțit că este conexiunea cu colegii din grup si această energie s-a extins către toți oamenii, de pe toată planeta: bucurie de viață și bogăția planetei noastre.

Multumesc cu recunoștință pentru că sunt!

 

P.P.S. Îți ofer un cadou: un model de exercițiu EFT. Poți pune propriile cuvinte, transformă-l astfel încât să se potrivească cu situația ta:

Punctul karate: Chiar dacă simt frică, de intensitate … (dai o notă pe o scala de la 0 la 10), referitor la tot ce aud despre acest virus, mă deschid să mă accept și să mă iubesc așa cum sunt. (spui de 3 ori).

 

Creștetul capului: 
Simt frică de intensitate …referitor la tot ce aud despre acest virus.

Baza sprâncenei:

Simt frică de intensitate … referitor la toate aceste știri,

Colțul ochiului:

Lumea în jurul meu se panichează,

Sub ochi:

Și ajung să mă panichez și eu.

Sub nas:

Îmi dau voie să recunosc că am această frică,

Bărbie:

Îmi dau voie să accept că am această frică,

Claviculă:

Îmi dau voie să mă accept cu tot cu ea,

Sub braț:

Îmi dau voie să învăț să mă eliberez de ea.

Încheietura mâinii:

Onorez în totalitate gândurile și emoțiile mele,

Degetul mare:

Și conștientizez că ele nu mă susțin,

Degetul arătător:

Și aleg să mă eliberez de gânduri și emoții negative.

Degetul mijlociu:

Îmi dau voie să mă eliberez de această frică.

Degetul inelar:

Aleg să știu că există o forță care are grijă de mine

Degetul mic:

Și tot ce se întâmplă este spre binele meu

Punctul karate: 
Aleg să văd binele din această situație și tot ce nu mă îmi este benefic aleg să eliberez din mintea mea, din corpul meu, din amintirea mea.

Inspiră adânc … Expiră adânc…

 Dă-mi un semn. Cum a fost acest exercițiu pentru tine? Scrie-mi să știu că ești acolo și că mă citești. Contează foarte mult pentru mine

 • Dascălu Anișoara spune:

  Mulțumesc ptr articol ..eu nu am teamă de această v”pandemie”nu mă uit la știri de 3ani, soțul meu se uită și este panicat, acum stă acasă nu mai are servici și este foarte furios, frustrat,negativist, morocănos ,orice fac eu nimic nu îi convine și îmi transmite și mie starea lui de negativitate chiar nu știu cum să mai procedez cu el,eu lucrez cu mine îmi ridic vibrația,sunt un om
  pozitiv dar ceva mă împiedică să evolueze,am probleme cu stomacul o aciditate,”acreală”. pe esofag ,fiind o persoană empatică . atrag energiile celor din jur. mai fac unele protecții, conștientizez când mă încarc negativ. dar cred că nu este suficient.

  • Nicoleta Nistor spune:

   Draga Anisoara,
   E firesc sa ne afecteze, intr-o anumita masură, emotiile celorlalti. Emotiile sunt energie, energia sotului tau interferează cu câmpul tău energetic.
   Observa ce anume activeaza in tine starea lui. Pe emotiile tale poti lucra. Sa ii schimbi tu starea nu poti. Foloseste EFT pentru eliberarea emotiilor tale negative fata de situatia asta, apoi, de la nivelul inimii, poti lucra EFT surogat pe sotul tau, si poti sa il ajuti (fara sa stie), sa se linisteasca.
   Sanatate si spor in tot ce faci!

   • rodica spune:

    multumesc pt ce ai raspuns am citit aprecierile tale si incep sa devin fan te rog sa mi explci si mie ce inseamna eft surogat pt sot

    • Nicoleta Nistor spune:

     Buna, Rodica!
     Ma bucur ca ceea ce gasesti aici pe site si pe pagina de facebook iti este de folos!
     EFT surogat este o procedura pentru avansati, ce permite sa ajuti alte persoane apropiate, care nu stiu sau nu pot sa se ajute singure.
     Primul pas este sa lucrez pe emotiile mele fata de situatia acelei persoane, si de-abia dupa aceea pot sa lucrez pe ce percep ca simte cealalta persoana. Sper sa am fost suficient de clara.

 • Maria spune:

  Relaxant, ca de obicei ma simt mai bine dupa ce aplic tehnicile EFT. Multumesc! 🙂

 • Angela Popescu spune:

  Angela, te iubește, te citește și îți mulțumește că ,,ești,, mereu IMPREUNĂ cu cei care au nevoie

 • Mirela spune:

  Mulțumesc și multă recunoștință !

 • >