Ce nu îmi place la mine? Despre furie și EFT

Anxietatea

aug. 10

Am recitit de curând o carte care îmi place foarte mult și care a adus un plus în activitatea mea, în modul în care ajut oamenii să își rezolve problemele.

”Partea întunecată a căutătorilor de lumină”, este o carte excepțională, din punctul meu de vedere. Autoarea, Debbie Ford, reușește să aducă în atenție concepte psigologice complexe și să le transpună prin exemple concrete și exerciții practice, pe înțelesul tuturor.

Ideea de bază a cărții, pleacă de la conceptul Umbrei, intodus inițial de Carl Jung. Descriu pe larg acest concept și cum poți ajunge să accepți Umbra, folosind EFT – Tehnicile de Eliberare Emoțională, în cartea pe care o am în lucru.

Cu toții avem anumite aspecte exterioare (fizice sau de comportament) și interioare (trăsături de caracter) care nu ne plac la noi înșine. Părțile interioare par mai ușor de ascuns, de noi, de alții, și ajungem să le respingem toată viață.

Există un principiu în fizică: ce respingi, vine cu aceeași forță înapoi. Respingi, vine înapoi. Și ajungi, de fapt, să duci o luptă tu cu tine.

Cum poate înceta această luptă?

Simplu! Prin acceptare!

Pentru unii e ușor, pentru alții nu.

De exemplu, acum două săptămâni, o doamnă îmi spunea că nu se suportă atunci când devine furioasa. Țipă, este teribil de nervoasă, chiar nu se mai controlează și vorbește urât. Apoi îi pare rău că s-a purtat așa, dar, răul e deja făcut. La următorul conflict, iar se aprinde, răbufnește … și tot așa.

Când am întrebat-o cum se vede pe ea în acele momente, dacă ar fi un personaj, ea mi-a răspuns: Parcă aș fi Cruella (Cruella De Vil din 101 dalmațieni).

E nevoie de multă compasiune, blândețe, înțelegere, și iubire către tine însăți pentru a te accepta așa cum ești.

Am lucrat cu Tehnicile de Eliberare Emoțională și peste o săptămână, clienta mi-a spus: A fost incredibil! Timp de trei zile nu m-am mai înfuriat deloc. Apoi am început să mă înfurii, dar Cruella nu a mai aparut. Acum e diferit și pot să mă calmez mult mai ușor.

În momentul în care accepți aceste părți ”negative” ale tale, vei descoperi ceva extraordinar: ea se va minimiza într-atât, încât nu se va mai manifesta în viața ta. Te vei deconecta de oamenii, situațiile, care apăreau datorită neacceptării acelui aspect.

Știi ce este minunat?

Acea parte ”negativă” vine cu un dar. Ea este doar o față a unei monede. Fata cealaltă, cu aspectul pozitiv dorit, o vei putea accesa în întregime doar când vei integra și accepta ceea ce respingi.

Este un proces, poate, inconfortabil, în schimb cu beneficii extraordinare pentru toată viața.

Tu cum alegi să fii? Ce față a monedei alegi să vezi?

Exista modalități foarte simple, ușoare și în același timp profunde prin care să faci trecerea spre ceea ce îți dorești să fii.

Știu că multe persoane nu se simt confortabil să vorbească despre problemele lor. Îți garantez că disconfortul mic (pentru că știu cum să abordez anumite probleme fără să îmi povestești în amănunt ce s-a întâmplat) pe care îl poți resimți în ședința de terapie cu mine, este infinit mai mic decât beneficiul pe care îl vei avea: eliberare, calm, liniște interioară, încredere, curaj.

Dacă încă mai eziți, te rog să îți răspunzi la o întrebare? Dacă viața ta ar continua la fel în urmatorul an, cum ar fi?

  • Stratone Ioana spune:

    Știu câte ceva din tehnologia EFT, dar nu sunt expertă în aplicarea ei. Aș dori să aflu mai multe.

  • >