Cum să practici EFT ca să ai rezultate

Emotional Freedom Techniques

sept. 02

Ți s-a întâmplat să practici EFT și să nu vezi nici un rezultat? Să ”bați” rundă după rundă și intensitatea emoției să scadă foarte încet sau deloc? Doar cu un punct la fiecare rundă?

Și tu continui să bați punctele energetice, repetând aceeași frază de zeci de ori, până când, în mod firesc apare frustrarea și plictiseala.

De ce să mai fac dacă nu funcționează? Ți s-a întâmplat și ție?

Mie da, acum mulți ani, atunci când eram la început în descoperirea acestor tehnici.

În schimb, îmi spun asta unii clienți, care nu încetează să întrebe: De ce cu tine e diferit și atât de rapid și de unul singur nu am rezultate?

Da, e foarte diferit atunci când faci EFT cu un specialist: 
• El știe să te conducă spre a descoperi emoția exactă pe care o simți.
• El are în trusa lui de scule tehnici și unelte subtile care ghidează pas cu pas, în mod firesc și aproape nesesizabil. Par întrebări obișnuite, dar pe care nu ți le pui de obicei.
• Vine cu energia lui și te ajută să procesezi și să transformi acea problemă mult mai repede decât ai face-o de unul singur.

Cu toate astea, îmi încurajez clienții să practice EFT singuri zilnic. În acest fel se obișnuiesc să își observe emoțiile, să le identifice, să le accepte și să le elibereze. Iar asta contribuie la creșterea inteligenței emoționale.

Emoția este energie. Emoțiile sunt firești, ele îți arată ceva despre tine.
Da, unele dintre ele se simt neplăcut. Ce facem atunci? Vrem să scăpăm de ele, le respingem. Aici e greșeala cea mai mare pe care o facem, pentru că nu ne-a spus nimeni ce să facem cu emoțiile noastre.

De fapt, e un proces simplu și natural:
• Atunci când îți dai voie să trăiești o emoție, înseamnă că o accepți că o ai.
• Apoi, vezi ce are să îți spună acea emoție? Cum s-a ajuns să trăiești acea emoție?
• Învață din acea emoție
• În mod firesc ea se va elibera.

Doar că nu am învățat asta să facem în mod firesc. Ani de zile ne-am reprimat emoțiile, sau ne-am lăsat copleșiți de ele.

De aceea îmi plac tehnicile EFT și consider că sunt geniale. Ne dau posibilitatea să: recunoaștem emoțiile,  le dăm voie să existe, le acceptăm și le eliberăm.

Revin la problema unora dintre clienții mei sau persoane care îmi scriu pe email sau pe messenger.

Atunci când vezi că după o rundă de EFT intensitatea emoției a scăzut doar cu un punct, mai faci o rundă de EFT și se întâmplă la fel, te invit să îți pui următoarele întrebări:

1. Emoția identificată e cea corectă? Ce simt de fapt? 

Vocabularul nostru emoțional este destul de sărac pentru că nu am fost învățați despre emoții. Atunci când nu poți numi o emoție, nu ai cum să te eliberezi de ea. Mulți oameni spun: sunt supărat. Supărarea este o emoție foarte generală. Ce emoții specifice sunt acolo? Furie, mânie, dispreț? Ia în calcul că într-o situație nu simțim o singură emoție, este un cumul și e necesar să le identifici pe toate.

2. Chiar am acceptat această emoție? Am acceptat că simt ceea ce simt?

Atunci când e vorba de emoții grele: rușine, vină, mânie, dispreț, silă ș.a., ne e greu să acceptăm că noi chiar simțim acele emoții. Recomandarea mea este să faci o rundă de EFT cu formularea: „Chiar dacă mi-e greu să accept că simt …, mă deschid să învăț să accept această emoție.”

Vei vedea că intensitatea emoției inițiale se va reduce cu 3-4 puncte. Apoi continui cu EFT pe acea emoție și ea se va elibera complet.

3. Ce altceva e în spate? Ce rezistențe sunt în spate pentru a o elibera?

Dacă totuși emoția nu vrea să plece și persistă, înseamnă că o mică parte din mintea ta consideră că îi este de folos. Recomandarea mea este să faci o rundă de EFT cu următoarea formulare:

„Chiar dacă o mică parte din mintea mea consideră că această emoție îi este de folos și nu vrea să o elibereze, îmi permit să mă deschid să învăț să onorez această parte din mintea mea.”

Apoi în timp ce ”bați” pe punctele energetice întreabă-te la ce îți este de folos, cu ce te ajută să păstrezi acea emoție și să te auto-pedepsești simțind-o? Folosește informațiile care vin pentru acceptarea și eliberarea emoției.

Te invit să îmi spui care este experiența ta cu EFT, cum te descurci folosind singur/ă aceste tehnici?

Ți-a fost de folos acest articol? Ce ai învățat din el? Te invit să îmi răspunzi în comentarii la acest articol.

>