Emoțiile sunt contagioase

Emotional Freedom Techniques

apr. 11

Studiile au demonstrat că emoțiile noastre se răspândesc mult mai mult decât credem

Cercetările făcute în ultimii ani arată cât de interconectați suntem noi, oamenii. Studiile arată că atunci când ești martor la experiența dureroasă a altcuiva – fie că e vorba de prietenul tău care s-a lovit la degetul de la picior, de persoană care a rămas fără casă sau de o figură chinuită de pe holul unui spital – este foarte posibil să trăiești și tu un anumit grad de suferință. Asociația pentru Știința Psihologică (ASP) a denumit acest efect „îți simt suferința”  și majoritatea persoanelor îl experimentează din când în când.

„Când suntem martori la ceea ce li se întâmplă altora, nu se activează doar partea vizuală a cortexului, așa cum se credea acum zece ani. Activăm și propriile noastre reacții ca și când ni s-ar întâmpla nouă. Activăm propriile emoții și senzații ca și când am simți același lucru”, spune neurologul olandez Christian Keysers.

Suferința nu este singura emoție contagioasă. Cercetători de la Universitatea Yale au monitorizat cu atenție pe cei aproape 5000 de locuitori ai orășelului Framingham, Massachusetts, pentru mai bine de trei decenii. Au descoperit că atunci când cineva devine vesel sau trist acea emoție se răspândește precum un val în întreg orașul.

Alt studiu publicat în revista Motivation and Emotion, arată că până și emoțiile mai profunde, precum motivația, pot fi contagioase. Dacă lucrezi în aceeași cameră alături de persoane motivate, se îmbunătățește și atitudinea și performața ta. În același timp, dacă lucrezi în aceeași cameră cu alte persoane care nu sunt prea încântate de munca lor, și motivația ta scade. Un studiu din 2017 al Universității Northwestern a descoperit că atunci când un angajat lucrează la o distanță de aproximativ 7 metri de un performer, atunci și performanța acestuia crește cu 15 procente. Dar lucrând la 7 metri distanță de un „non-performer”, performanța acestuia scade cu 30 de procente. Este un efect enorm.

Emoțiile se răspândesc chiar și virtual. Un alt studiu intitulat sugestiv “I’m Sad, You’re Sad„ („Eu sunt trist, tu ești trist”) arată că dacă ești într-o stare negativă când scrii un mesaj partenerului tău, este foarte probabil ca acesta să îți simtă starea și să o preia. Același lucru este valabil și pentru postările pe Facebook, conform unui alt studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Emoții precum bucuria, tristețea, furia se răspândesc pe platformă precum un incendiu într-o pădure (nu că am fi avut nevoie de un studiu care să ne demonstreze asta).

În loc să întâmpini tristețea cu tristețe, o poți întâmpina cu compasiune și înțelegere

Știința oferă indicii către același adevăr: suntem oglinzi și ne reflectăm unii în alții. Oamenii cu care ne înconjurăm ne influențează, iar noi îi influențăm pe cei din jurul nostru. Implicațiile acestui adevăr sunt semnificative.

Pentru începători, ar fi înțelept să se asocieze cu oameni pe care îi admiră și cu care ar vrea să se asemene. Nu exteriorul este contagios, ci motivația și emoțiile care duc la abilitățile pe care vrei să le dobândești.

De asemenea, fii atent/ă la cum te schimbă emoțiile celorlalți și cum se schimbă cei din jurul tău. De exemplu, dacă primești un sms care îți provoacă tristețe sau dacă citești o postare care te înfurie, în loc să reacționezi imediat, te oprești o clipă și apoi răspunzi cu grijă. În loc să răspunzi la tristețe tot cu tristețe, poți răspunde cu compasiune și înțelegere. În loc să reacționezi la furie cu furie, poți să o tratezi cu înțelegere sau ignor-o pur și simplu. Reversul este de asemenea adevărat. Când te simți bine, ești predispus să răspândești starea – deși bănuiala mea este că asta se întâmplă natural, fără să te străduiești.

Nimic din toate astea nu e nou, bineînțeles. În urmă cu 10 ani, la poalele munților Himalaya, cu mult înainte de apariția tuturor acestor studii, am întrebat un păstor nepalez pe nume Indra, ce e cu toate acele steaguri de rugăciune care erau arborate peste tot. „E simplu”, mi-a răspuns. „Când simți o emoție puternică, „plantezi” un steag. Din totdeauna în cultura noastră a existat credința că vântul va împrăștia această energie, iar Universul o va primi.”

sursa: www.outsideonline.com

  • Oana Laura Dogaru spune:

    Da e vorba empatie Insa asta s o poti folosi constructiv spre binele tau si a celor din jur Cu detasare Asta inseamna inteligenta afectiva

  • >