Tehnicile de Eliberare Emoțională – legătura dintre suita de puncte și organe

Emotional Freedom Techniques

feb. 10
Tehnicile de Eliberare Emoțională punctul din crestetul capului

Punctele pe care le tapotăm în Tehnicile de Eliberare Emoțională (EFT) sunt foarte specifice. Fiecare din ele corespunde unui meridian energetic care corespunde unui organ anume. De exemplu punctul de sub ochi corespunde meridianul stomacului. Astfel, dacă ai dureri de stomac sau simți emoțiile în acel loc, poți tapota acel punct și durerile se vor disipa. 

Totuși, dacă fiecare din aceste puncte sunt atât de specifice apar inevitabil întrebările: poți să tapotezi un singur punct pentru a rezolva o situație? De ce de fiecare dată, indiferent de emoție, tapotăm toate aceste puncte? Hai să vedem o situație specifică! 

Psihoterapeutul Roger Calahan, cel care a pus bazele TFT, metoda premergătoare EFT, a descoperit efectele tapotării punctelor energetice asociate cu o percepție psiho-emoțională atunci când lucra cu Mary, o clientă a sa. Mary avea fobie de apă. Trecuse deja un an de când începură să lucreze când Mary a conștientizat și verbalizat că de fiecare dată când se gândea la apă simțea o senzație îngrozitoare în zona stomacului. Abia când a conștientizat că simte această senzație în stomac, Roger Calahan i-a spus lui Mary să tapoteze punctul de sub ochi, care corespunde meridianului stomacului. În acest fel, senzația îngrozitoare pe care o simțea Mary s-a redus până a dispărut. Așa a dispărut și fobia de apă. Deci, e posibil să tapotezi un singur punct atunci când înțelegi cu ce meridian are legatură. Scopul este rezolvarea întreruperii energetice, care se simte ca o emotie negativă în corp. 

De ce tapotăm toată suita de puncte din Tehnicile de Eliberare Emoțională? 

În Tehnicile de Eliberare Emoțională tapotăm toate punctele indiferent de situația pe care o lucrăm tocmai pentru a avea o procedură standard și a fi ușor de folosit. Nu e necesar să știi toate conexiunile, toate meridianele, toate explicațiile. Tapotezi, conștientizezi ceea ce simți, accepți și eliberezi. Fiecare punct din tehnică are o semnificație anume, corespunde unui organ din corp și este așezat pe un anume meridian energetic. Combinate, tapotarea punctelor duce la rezolvarea problemelor complexe. Suntem ființe complexe, iar o traumă emoțională vine cu multe precepții. Combinația de puncte împreună cu conștientizarea momentului cheie aduce vindecarea.

În continuare îți voi prezenta rând pe rând fiecare punct din suita EFT, îți voi spune ce beneficii fizice și emoționale aduce tapotarea lui și ce emoții specifice eliberează.

Însă înainte să trecem la puncte, câteva informații tehnice: 

 • Punctele alese în Tehnicile de Eliberare Emoțională sunt situate pe cele 14 meridiane principale aflate la suprafața corpului și disponibile pentru manipulare prin presopunctură.
 • Dintre acestea 12 corespund unor organe principale: Plămânii, Intestinul Gros, Stomacul, Splina, Inima, Intestinul Subțire, Vezica Urinară, Rinichii, Pericardul, Vezica biliara, Ficatul și Triplu Încălzitor (Trei Focare) și 2 corespund unor meridiane extraordinare: Vasul Guvernor (sau Director) și Vasul de Concepție.
 • Conform Medicinei tradiționale chineze, fiecare punct ales în suita EFT (Tehnicile de Eliberare Emoțională) corespunde unui capăt de meridian care este asociat cu un organ intern și are asociate emoții pozitive și negative.

Vreau să îți reamintesc că nu e necesar să știm toate aceste informații pentru ca Tehnicile de Eliberare Emoțională să funcționeze. Tehnica funcționează oricum :). Doar mintea are nevoie să înțeleagă cum. Punctele de acupresură de pe meridiane sunt asemeni unor întrerupătoare = porți de reglare a meridianelor și a energiei care circulă prin ele. Fie că specialistul în acupunctură înfige ace, fie că tu stimulezi prin tapotare punctele energetice, efectul este asemănător. Conștientizarea problemei, a emoțiilor trăite ajută la eliberarea energiei acumulată în exces.

 Hai să vedem ce face fiecare punct în parte: 

1. Punctul din creștetul capului – punct aflat pe meridianul Vas Guvernor, unul din cele 2 Meridiane Extraordinare.

Tehnicile de Eliberare Emoțională punctul din crestetul capului

Tapotarea punctului din creștetul capului:

 • echilibreaza sistemul nervos,
 • disipează fricile, grijile financiare și lipsa de iubire,
 • are o acțiune antiseptica, purificatoare la nivel fizic și spiritual,
 • ajută la asimilarea hranei și a mineralelor.

 Stimularea acestui punct ajută la implementarea unei percepții pozitive pentru situații trecute, prezente sau viitoare, stimulează inspirația și duce la armonia personală. 

2. Punctul de la baza sprâncenii – este punctul de început al meridianului Vezica Urinară.

Tehnicile de Eliberare Emoțională punctul de la baza sprancenii

Vezica Urinară acționează cu rinichii și susține funcționarea altor organe, în principal creierul și sistemul nervos. Discordanțele pe acest meridian se manifestă frecvent ca agitație și nervozitate. Din punct de vedere psihologic, blocajele pe meridianul Vezica Urinară reprezintă rezistența la schimbare și atitudinea negativă. Meridianul Vezica Urinară este meridianul păcii și armoniei. Tapotarea punctului de la baza sprâncenii eliberează și disipează:

 • traumele lăsate de diferite evenimente
 • lipsa ambiției, a chefului de a face ceva
 • stagnarea, indiferent de domeniu

 Stimularea acestui punct dezvoltă intuiția, curajul, forța interioară de a face schimbările necesare.

3. Punctul de la colțul ochiului – punctul de început al meridianului Vezica Biliară.

Tehnicile de Eliberare Emoțională punctul de la coltul ochiului

Blocajul acestui meridian poate duce la indigestie, dureri de cap, anchilozarea articulațiilor, iar din punct de vedere psihologic, la indecizie. Resentimentele și frustrarea sunt de regulă stocate în Vezica Biliară. Tapotarea lui eliberează și disipează:

 • ranchiuna și obsesiile
 • sentimentele de furie și ură
 • nevoia de răzbunare

Stimularea acestui punct dezvoltă o perspectivă clară și corectă asupra tuturor lucrurilor, exprimarea constructivă a furiei, punerea în practică a ideilor și viselor.

Tot în apropiere de Coada Ochiului (CO) se află meridianul Triplu Încălzitor (Trei Focare) care nu corespunde unui organ anume, (el grupează toate organele interne, împărțite pe 3 porțiuni: inferior, mijlociu si superior), dar armonizează funcționarea trunchiului superior, mijlociu și inferior și acționează ca un conductor pentru energie, de la rinichi spre alte organe și suprafața corpului. Influențează starea emoțională, alungând depresiile.

  4.    Punctul de sub ochi reprezintă capătul meridianului Stomac.

Tehnicile de Eliberare Emoțională punctul de sub ochi

Acest meridian controlează procesul digestiei alimentelor, fiind numit simbolic „oceanul hrănitor”. Meridianul Stomac se află în strânsă legătură subtilă cu Meridianul Intestin Gros, cu Meridianul Splină, cu Meridianul Vezica Urinară și cu Meridianul Vezica Biliară. Datorită acestor legături subtile, orice dezechilibru la nivelul acestui meridian va afecta celelalte meridiane și structuri ale ființei. 

Din punct de vedere psihologic meridianul Stomacului este numit meridianul mulțumirii și al calmului, iar întreruperile energetice pe acest meridian sunt echivalente cu plictiseala și nemulțumirea. 

Emoții negative asociate: dezgust, dezamăgire, amărăciune, lăcomie, goliciune interioară, privare. 

Tapotarea lui eliberează și disipează:

 • grija obsesivă și ideile fixe
 • nevoia excesivă de atașament
 • sentimentul de gol interior 

Stimularea acestui punct dezvoltă capacitatea de a primi și de a dărui în mod echilibrat și sentimentul de mulțumire și plenitudine.  

5. Punctul de sub nas – această zonă corespunde cu punctele terminus a două meridiane: Meridianul Guvernor (punctul se află exact deasupra buzei superioare, central, sub nas) și Meridianul Intestin Gros (punctele corespunzătoare se află sub cele două nări, spre colțul nasului).

Tehnicile de Eliberare Emoțională punctul de sub nas

Meridianul Guvernor este unul din cele două meridiane extraordinare, alături de meridianul Vas de Concepție. Aceste două meridiane nu corespund unor organe anume, ci ele reglează energia din meridianele principale. 

Spre deosebire de meridianele principale care sunt pereche, de-o parte și de alta a corpului, meridianele extraordinare Guvernor si Vas de Concepție, sunt meridiane unice, fiind situate central, pe fața și pe spatele corpului. Au capacitatea de a absorbi și a depozita excesul de energie din meridianele principale și pot elibera această energie dacă este necesar. Meridianul Intestin Gros este responsabil de procesul de detoxifiere al organismului, coordonând eliminarea reziduurilor rămase în urma digestiei. 

Emoții negative asociate: rușine, neputință, deznădejde. 

Tapotarea punctului de sub nas eliberează și disipează:

 • timiditatea, stângăcia și rușinea față de sine
 • teama de a se afirma, de a se impune, de a spune „nu”
 • frica de a vorbi în public
 • emoțiile dinaintea unui examen 

Stimularea acestui punct dezvoltă originalitatea, ușurința de a relaționa în societate, acceptarea propriei persoane.

6.    Punctul de pe bărbie – corespunde punctului terminus al Meridianului Vas de Concepție, cel de-al doilea meridian extraordinar.

Tehnicile de Eliberare Emoțională punctul de sub barbie

Meridianul Vas de Concepție întărește sistemul limfatic și sistemul imunitar al organismului. Echilibrează emisferele cerebrale, hipofiza si epifiza. Din punct de vedere psihologic stimulează intuiția și devotamentul. 

Tapotarea punctului de pe bărbie eliberează și disipează:

 • sentimentul de vină, regretele și remușcarea
 • copleșirea și dezamăgirea
 • nevoia de a se autopedepsi 

Stimularea acestui punct dezvoltă puterea de a ierta, inclusiv pe tine, capacitatea de a accepta trecutul așa cum a fost, dorința de a da pagina și de a merge mai departe.

7. Punctul de sub claviculă

Tehnicile de Eliberare Emoțională punctul de sub clavicula

În medicina tradițională chineză acest meridian este regulator al funcției de reproducere și al ciclului menstrualControlează simțul auzului, urechile, oasele. Afecțiuni și dezechilibre: tulburări ale ciclului menstrual, astenie sexuala, insomnii, hipersensibilitate la frig, nefrită, frigiditate, impotență, litiază renală.

Din punct de vedere psihologic influențează dorința și încăpățânarea. Frica poate cauza slăbirea energetică în meridianul rinichi și invers, o perturbare în rinichi poate cauza senzații de frică. Rinichii sunt asociați cu emoția negativă frică și virtuțile bunătate și blândețe. Frica este în strânsă legătură cu activitatea glandelor suprarenale care se afla în partea de sus a rinichilor. Îngrijorarea și anxietatea pe termen lung duc la slăbirea meridianului rinichi și la oboseala cronica. 

Emoții: teamă, indecizie, lașitate, libido scăzut, lipsa încrederii în sine. 

Tapotarea punctului de sub claviculă eliberează și disipează:

 • fricile și atacurile de panică- panica și groaza cauzate de o spaimă puternică
 • fobiile (frica de singurătate, de înălțimi, de a ieși din casă, de a conduce, de a călători cu avionul, etc.) 

Stimularea acestui punct dezvoltă sentimentul de calm, de siguranță în orice loc te-ai afla, pofta de a face lucruri de neconceput înainte, dorința de a merge mai departe în viață. 

8. Punctul de sub braț – punctul terminus al meridianului Splina-Pancreas

Tehnicile de Eliberare Emoțională punctul de sub brat

În medicina tradițională chineza acest meridian este responsabil cu producerea leucocitelor și a anticorpilor, controlează imunitatea organismului.

Simptomele ce anunță dezechilibre pe acest meridian sunt: probleme digestive (balonare, indigestie, diaree sau constipație), lipsă de apetit, slăbiciune și probleme menstruale.

Afecțiunile dezvoltate: diabet zaharat, probleme gastrice, perturbări ale sistemului imunitar, eczeme, afectiuni ale limbii și ale organelor genitale.

Meridianul Splina este asociat cu emoțiile negative de anxietate și îngrijorare și emoțiile pozitive de deschidere și echitate. Gândirea excesivă și melancolia afectează splina, ducând la oboseala și greutate în concentrare.

 • Tapotarea punctului de sub braț eliberează și disipează:
 • sentimentele de plictiseală, renunțare, amărăciune
 • blocajele interioare care te împiedică să te bucuri de viață
 • lipsa de originalitate și lipsa de încredere în propriile acțiuni.

Stimularea acestui punct dezvoltă încrederea în sine prin exprimarea abilităților înnăscute, dorința de a întreprinde și de a învăța lucruri noi, starea de bine, de mulțumire.

9. Punctul de sub sân se află pe meridianul Ficatului care în medicina tradițională chineză are funcția de a controla activitatea sistemului nervos și activitatea ochilor.

EFT punctul de sun sân

Fiziologic, organul ficat este important deoarece acesta stochează și eliberează rapid glucoza în sânge. Dacă nu este suficientă energie pe acest meridian, persoana respectivă este predispusă la depresie.

Afecțiuni și dezechilibre: alergii, stări de nervozitate, depresie, lumbago, dureri de membre inferioare, hepatita, ficat gras, hipercolesterolemie.
Din punct de vedere psiho-emoțional este asociat cu emoția negativă furie și virtuțile iertare și generozitate. Fiziologic, ficatul este important deoarece acesta stochează și eliberează rapid glucoza în sânge. Furia este emoția asociată cu resentimente, frustrare și iritabilitate pe care le găsim deopotriva stocate în ficat și vezica biliară.

Tapotarea punctului de sub sân eliberează și disipează:

 • sentimentul de frustrare, de confuzie interioară
 • procrastinarea, rigiditatea în gândire
 • indolența și letargia

Stimularea acestui punct dezvoltă dinamismul și ardoarea necesare pentru împlinirea visurilor, dorința de a-ți exprima talentele înnăscute și competențele, încrederea în propria judecată.

10. Punctul Încheieturi mâini. 

Mai exact spus zona Încheieturi mâini.

EFT punctul de la încheietura mâinii

Pe toată lățimea încheieturii se găsesc puncte energetice a 4 meridiane diferite. Aici găsim punctul de pe meridianul Inimii. Acest meridian controlează activitatea inimii si stabilitatea emoțională și este numit si ”rădăcina vieții”. Este asociat cu emoțiile negative de ură și aroganță, iar virtuțile sunt dragostea și bunătatea. 

Afectiuni si dezechilibre: tulburari psiho emotionale, depresii, insomnii, palpitatii, tahicardie, cardiopatie ischemica, cefalee, astenie. 

În zona Încheieturi Maini se găsesc și puncte energetice de pe meridianul Plămâni – aceștia primesc energie din exterior și o distribuie în corp. Acest meridian are functia de a proteja corpul impotriva frigului si de a impiedica aparitia racelii, regleaza porii pielii in functie de variatiile termice. 

Afectiuni si dezechilibre: amigdalita, laringita, bronsita, tuse, viroze respiratorii, silicoza, afectiuni ale membrelor superioare. Acest meridian este asociat cu emoțiile negative de tristețe și depresie și virtuțile pozitive ale dreptății și curajului.

Depresia emoțională este adesea recunoscută printr-o depresie fizică și prăbușire a plămânilor și a pieptului. Anxietatea este o îngrijorare excesivă care afectează deopotrivă, plămânii și intestinul gros. Tot în zona Încheieturi Mâini se găsește punctul corespunzător meridianului Pericard (Vase-Sex). Acest meridian coordoneaza creierul, inclusiv hipofiza si hipotalamusul, și organele de reproducere. 

Afecțiuni si dezechilibre: disfuncții sexuale, nervozitate, depresii, afecțiuni ale vaselor sangvine, dureri ale membrelor superioare, suprasolicitări nervoase, stres, hipertensiune arterială. 

Manifestări psihologice: nesiguranță sufletească. 

 • Emoții negative: stres emoțional, regret, gelozie.
 • Emoții pozitive: căldură sufletească, echilibru.

Al 4-lea meridian pe care îl regăsim în această zonă este Meridianul Intestin Subțire. El pleacă de la vârful degetului mic din exterior și urcă, ajungând la punctul karate, apoi la colțul încheieturii mâinii și urcă pe tot brațul. 

Manifestări psihologice: confuzie mentală, simț critic exagerat, teamă de viitor. 

 • Emoții negative: insecuritate, rigiditate, tristețe.
 • Emoții pozitive: flexibilitate, siguranță.

11. Punctul Karate – corespunde meridianului Intestin Subțire.

Tehnicile de Eliberare Emoțională punctul karate

Tapotarea punctului Karate (lateralul exterior al mâinii) eliberează și disipează:

 • lipsa de încredere în sine
 • posibila opoziție a subconștientului la realizarea obiectivelor
 • gândurile negre, frica de eșec (sau de succes)

 Stimularea acestui punct dezvoltă încrederea și stima de sine, capacitățile intelectuale și perspicacitatea. Ajută la a avea succes în orice domeniu (sportiv, academic, social, profesional, relațional, etc.)

12. Punctul Gammut corespunde meridianului Trei Focare. 

Tehnicile de Eliberare Emoțională punctul Gammut

Tapotarea punctului Gammut eliberează și disipează:

 • deznădejdea
 • posibila opoziție a subconștientului în tratarea problemei 

Stimularea acestui punct dezvoltă bucuria, deschiderea către ceilalți, exprimarea emoțiilor. 

Tapotează acest punct de fiecare dată când simți descurajare, tristețe, depresie. De asemenea, tapotarea acestui punct se face în cadrul tehnicii „Gama celor 9 acțiuni” care are rolul de a echilibra cele două emisfere cerebrale și despre poți afla mai multe din cartea „Emoții sub lupă”.

13. Punctul de pe degetul mare – corespunde meridianului Plămâni.

EFT punctul de la degetul mare
EFT

Tapotarea punctului de la degetul mare (lateralul exterior) eliberează și disipează sentimentul de tristețe. 

Stimularea acestui punct dezvoltă puterea de detașare, inspirația și expirația.

Tapotează acest punct de fiecare dată când simți durere sufletească, tristețe, dispreț, intoleranță.


14. Punctul de pe degetul arătător – corespunde meridianului Intestin gros.

EFT punctul de la degetul arătator

Tapotarea punctului de la degetul arătător (lateralul exterior) eliberează și disipează nevoia de control. Stimularea acestui punct dezvoltă puterea de a trece peste, de a lăsa să se întâmple.

Tapotează acest punct de fiecare dată când simți vină.

15.  Punctul de pe degetul mijlociu – corespunde meridianului Pericard, mai numit Stăpânul Inimii.

EFT punctul de la degetul mijlociu

Tapotarea punctului de la degetul mijlociu eliberează și disipează:

 • agitația, depresia, anxietatea
 • lipsa de sociabilitate Stimularea acestui punct acționează asupra rigidității gâtului și a convulsiei membrelor.

Tapotează acest punct de fiecare dată când simți gelozie, regret, încăpățânare.

16. Punctul de pe degetul mic corespunde meridianului Inimii.

EFT punctul de la degetul mic

Tapotarea punctului de la degetul mic (lateralul exterior) eliberează și disipează:

 • frica, incertitudinea
 • suferințele inimii Stimularea acestui punct dezvoltă iubirea față de sine și de ceilalți.

Tapotează acest punct de fiecare dată când simți furie, mânie. 

Punctele de la degete sunt foarte utile pentru că le poți tapota în orice situație fără să fii văzut/ă. Le poți tapota doar cu o singură mână când ții mâinile în buzunar sau sub birou, etc. Dacă ei emoții sau simți furie sau frică, tapotează ușor punctele de pe degete și respiră. Te vei liniști imediat.

Dacă vrei să știi cum se tapotează punctele din Tehnicile de Eliberare Emoțională și în ce ordine, te invit să urmărești acest video în care explic cum trebuie tapotate.

 • Marian Daniela Maria spune:

  Interesant!

 • Ignat Marioara spune:

  FOARTE EDUCATIV SI FOLOSITOR MULTUMESC

 • Dorin Banu spune:

  Multumesc frumos pentru toate aceste informatii
  interesante, era util de stiut si cu ce avantaje vine tapotarea degetului inelar (lipseste din prezentare)

 • >