4 lecții pe care le-am învățat din ultima criză

Fără categorie

mart. 26
ce să faci pe timp de criză

Pe timp de criză focusul oamenilor se duce pe nevoile de bază. În aceste zile traversăm o criză sanitară și urmează, fără îndoială, o criza economică.

Mulți dintre noi ne amintim ultima criză economică pe care am trecut-o. Deși în America a început în 2008, la noi s-a simțit în mod acut în 2011.

Eu am simțit-o din plin. În decurs de 2 ani am pierdut două job-uri. Soțul la fel. Am trecut prin momente foarte grele. Trebuia să ne descurcăm cu ajutorul din șomaj o familie cu doi copii. Economiile ne-au ajutat o perioadă, dar…s-au terminat la un moment dat.

Două situații identice, două reacții diferite

Ce vreau de fapt să îți povestesc sunt cele două momente în care mi-am pierdut job-ul. Le-am trăit foarte diferit. Prima dată, în 2011, am fost în postura de victimă: am dat vina pe directoare, pe companie, pe situație…eram supărată pe toată lumea. Și peste toate astea m-am simțit respinsă, neapreciată, inutilă.

A doua concediere m-a prins într-un alt moment. Descoperisem între timp lumea dezvoltării personale, mergeam la seminarii, citeam, ba chiar aveam și un mentor, Florin Păsat. El e cel care mi-a deschis ochii spre lumea Tehnicilor de Eliberare Emoțională (EFT).

A doua oară când am auzit „Poftim preavizul!”, nu am mai intrat în panică. Dimpotrivă! M-am bucurat că voi avea timp pentru proiectele noi pe care le începusem (și care nu existau cu doi ani înainte): o activitate de marketing în rețea și un eveniment de networking pentru antreprenori.

Bine, o îngrijorare tot a ieșit la suprafață: „Bine, bine, Nicoleta! Dar tu ce le pui pe masă copiilor luna viitoare, că aceste activități nu îți aduc, deocamdată, aceeași sumă de bani ca salariul?” Ajunsă la mașină, mi-am sunat mentorul. Am făcut câteva exerciții de respirație și EFT, m-am calmat și în zilele următoare m-a ajutat să îmi fac un plan.

Pe timp de criză oamenii și firmele restrâng cheltuielile pe cât de mult pot.

E un fenomen firesc, e vorba de contractare, de menținerea resurselor existente. Acum înțeleg acest mecanism.

Ce am făcut eu fiind pentru a doua oară dată în șomaj?

M-am înscris la un program de 10 săptămâni de public speaking. Da, public speaking! Nici măcar nu era în orașul meu și timp de 3 luni de zile am făcut naveta în fiecare zi de luni la Bacău.

Urmarea? La jumătate de an după ce am fost dată a doua oară în șomaj am pornit un seminar de dezvoltare personală și un workshop în care învățam oamenii cum să își gestioneze emoțiile cu ajutorul Tehnicilor de Eliberare Emoțională (Emotional FreedomTechniques – EFT), pe care le învățasem de la mentorul meu și de la alți specialiști.

am început o nouă carieră de trainer, speaker care s-a transformat apoi în terapeut pe diferite tehnici din psihologie energetică. Experiența de aici am transpus-o într-o carte care s-a vândut până acum în cca 2000 de exemplare, am făcut un turneu în 7 orașe din țară, am ajutat sute de oameni și până acum am peste 3000 de ore de terapie susținute cu clienții mei. Iar la finalul fiecăreia dintre ele mă bucur de lumina pe care o văd în ochii celuilalt, mă simt împlinită că mi-am găsit menirea pe acest pământ.

Mai ții minte de la ce a plecat totul?

De la o criză în martie 2011.

Am ajuns să fiu recunoscătoare directoarei mele de atunci pentru că, fără acea decizie, aș fi fost și acum contabil îngropat în dosare, făcând o muncă ce nu mă împlinește.

Traversăm o nouă criză și înțeleg perfect mindsetul oamenilor pe timp de criză.

Uite câteva lecții pe care eu le-am extras din experiența mea și care îți pot fi de folos și ție pentru a te ajuta să ieși cu bine din această perioadă și să spui la fel ca și mine peste un timp: „Mulțumesc!”
  1. În spatele oricărui rău, oricât de mare ar părea, este de fapt o binecuvântare. Poate nu o vezi pe loc, dar cu siguranță există. Te invit să te gândești la experiențele tale de până acum. Poți descoperi că ceva ce se anunța ca fiind tragic s-a transformat în ceva bun? Minunat! Acum te invit să te întrebi: oare ce binecuvântare îmi va aduce situația asta produsă de virusul corona?
  2. Fii deschis la oportunități. Dacă în aceste zile ești îngrijorat pentru locul tău de muncă, pentru veniturile tale, te invit să nu te lași cuprins de panică, ci să fii deschis la oportunități. Pe timp de criză sunt două categorii de oameni: cei care se simt victime și cei care văd oportunități. Eu am fost deschisă la oportunități când am fost a doua oară dată în șomaj. Așa am întâlnit activitatea de network marketing care mi-a adus un venit decent o perioadă de timp. Acolo mi-am făcut noi prieteni și așa l-am cunoscut pe cel care avea să îmi fie mentor.
  3. Fii atent la anturaj. Ai observat ce era diferit în situația mea a doua oară când am intrat în șomaj? Aveam un mentor cu care vorbeam săptămânal, începusem activități noi în timpul liber, ieșisem din rutina serviciu-casă-serviciu-casă… aveam un alt anturaj. Mediul ne influențează mai mult decât credem. În aceste zile te invit să fii atent la mediul din care faci parte și dacă ceva din mediu nu te susține, fă o schimbare. Poate nu chiar acum, dar devino conștient de ce îți este benefic sau nu. Acum este mai simplu ca niciodată să te înconjori de oameni cu vibrație înaltă: există podcasturi, platforme online cu videouri gratuite, altele ce au cursuri gratuite sau cu plată.
  4. Învață o abilitate nouă. Oamenii și firmele pe timp de criză taie cheltuielile de marketing și cele cu cursurile, când ar trebui să fie invers. Când toată lumea face într-un fel, tu fă diferit. Eu am făcut asta intuitiv, am investit în mine pentru a învăța o abilitate nouă: vorbitul în public. Iar asta a fost baza pentru activitatea mea viitoare.

Te invit să profiți de aceste zile ca să înveți o abilitate nouă. Întreabă-te: ce pot să învăț acum care peste 6 luni îmi poate aduce un venit?

>