În articolul anterior îți spuneam de antrenamentul mental și emoțional pentru a-ți îndeplini obiectivele și să depășești astfel, amânarea și auto-sabotarea și să fii “întreg” la finalul anului, fie că îți dorești să ai mai mulți bani, să ai succes în carieră, să ai o relație armonioasă sau să ajungi la greutatea ideală pentru tine.
În acest articol vin cu pași concreți pentru a realiza obiectivele având în vedere acest antrenament mental. Să începem!
Înainte să îți stabilești obiective, să îți faci un plan, ar fi bine să vezi care e bagajul tău emoțional – ce s-a întâmplat în trecut cu alte obiective, ce ai simțit pentru că nu s-au îndeplinit, care sunt evenimentele specifice referitoare la asta, ce simți tu referitor la a stabili obiectivul/ele nou/noi.
După ce ai eliberat bagajul emoțional, poți să începi să îți stabilești ce anume vrei să realizezi, care sunt țelurile tale pe anul acesta.
Începe prin a răspunde la aceste întrebări:
Cine ești TU?
Ce vrei TU de la anul care a început?
Cum vrei să fii peste 3 ani?
Dar peste 5?
Dacă primele 2 întrebări sunt aparent simple și la care probabil te-ai grăbi să-mi dai repede un răspuns de genul:
„Sunt X și anul ăsta îmi doresc o mașină!” celelalte 2 întrebări nu mai sunt atât de comode. Nu e suficient să ne dorim lucruri materiale. Nu un lucru, oricare ar fi el, ne face fericiți și împliniți, ci procesul prin care devenim persoana care deține acel lucru este cel care ne transformă.
„Cine vrei să devii ca să ai tot ce îți dorești?” cred că e o întrebare mai bună.
Motivele pentru care oamenii își doresc un lucru sau altul sunt diferite și pot proveni de la diverse surse din jurul nostru: de la televizor, de la alte persoane, din convingerile noastre. Așa că, mai întâi de toate, caută să vezi ce te-ar face pe tine fericit/ă și împlinit/ă și apoi acționează în consecință.
Experții în dezvoltare personală susțin să-ți scrii zilnic obiectivele o perioadă de timp, între 21 și 31 de zile pentru a-ți intra cât mai bine „în mușchi”. Dar ceea ce se întâmplă în perioada respectivă este că multe din obiectivele de la începutul exercițiului se schimbă pe parcurs.
Cei care au practicat asta pot confirma că la sfârșitul perioadei obiectivele sunt diferite ori capătă alte valențe și ne reprezintă mai mult pe noi.
Ce se întâmplă de fapt?
Tot scriind în fiecare zi, te mai și gândești
„Oare chiar îmi doresc asta pentru mine?”
”Stai puțin: asta nu-i așa important”
Plus ca fiecărui obiectiv i se imprimă o emoție care te îndrumă către a decide sau nu să mergi cu el în continuare.
Pe de alta parte focusul tău capătă direcție, e ca și cum ai alege drumul drept în locul celui șerpuit și astfel ajungi mai repede la destinație. Astfel realitatea din jurul tău prinde altă culoare. Te simți mai viu, mai motivat și mai pregătit pentru ce urmează.
Te provoc să-ți scrii obiectivele cel puțin 21 de zile! Încearcă măcar să vezi ce iese… S-ar putea să rămâi surprins.
Dacă uiți, te faci că ai uitat sau refuzi să o faci într-o zi, te înțeleg, am trecut și eu prin asta. Reia procedeul următoarea zi în care îți aduci aminte sau îți vine cheful… Într-un final ai să reușești. Conexiunile care se creează între ceea ce scrii și ceea ce se întâmplă în jurul tău o să te uimească.
În urmă cu câteva zile o prietenă mi-a povestit conversația cu fiica ei de 6 ani.
„Mami, te rog, hai să citim câte o pagină pe zi din cartea asta de povești! Știu deja povestea dar nu știu să citesc. Dacă citesc câte o pagină pe zi, când merg la școală o să știu să citesc.”
Mai citește încă o dată rândurile de mai sus. Așa-i că fetița are un obiectiv?
DA! – să știe să citească atunci când va merge la școală (peste 9 luni).
Reușești să identifici ce a mai făcut?
Și-a stabilit ce are de făcut pentru a-și îndeplini obiectivul – să citească.
Știe când să facă asta – zilnic.
Și-a luat un susținător – mama.
După ce ai stabilit clar unde vrei să ajungi, e necesar să determini:
Atunci când reușim să conștientizăm și să ne impregnăm obiceiul de „a citi o pagină pe zi”, pe lângă faptul că prindem viteză spre realizarea obiectivului, căpătăm încredere în noi și în puterile noastre.
Aici este esențial să ai susținere: dacă nu ai familia lângă tine, înconjoară-te cu oameni care au aceleași valori ca și tine și care să te încurajeze și să îți ofere feedback. Bineînțeles, tu faci același lucru pentru ei. Principiul reciprocității funcționează foarte bine: ai primit ceva de valoare, simți să oferi și tu ceva în loc.
Identifică blocajele interioare care te-au auto-sabotat în trecut și care apar din nou:
Faci EFT pe emoții și pe convingerile/gândurile limitative. Apoi mergi pe firul emoțiilor și identifici cauza în momentele din copilărie. La fel, folosești EFT pentru a elibera emoțiile negative din acele momente.
IMPORTANT: Dacă din acest proces lipsesc Pasul 1 și Pasul 5, vei obține aceleași rezultate de până acum: vei abandona visul tău pe drum, vei acumula frustrări și dezamăgiri și vei întări convingerile limitative.
Nu mai fă ce ai făcut până acum!
Imaginează-ți doar, cum o să fie atunci când, odată eliminate blocajele interioare, vei realiza cel mai arzător vis al tău?
Sesiunea a expirat
Te rog autentifică-te din nou. Pagina de autentificare se va deschide într-o fereastră nouă. După autentificare o poți închide și să revii la această pagină.