Secretul pentru eliberarea emoțională și nivelurile conștiinței

Fără categorie

ian. 22

Vei întâlni des la mine acestă expresie, eliberarea emoțională. Chiar tehnicile de bază pe care le folosesc în sesiunile individuale se numesc Tehnicile de Eliberare Emoțională – EFT pe scurt. Dar cum se întâmplă această eliberare? E ușor de zis, dar cum poți să te eliberezi de furie? Sau de frustrare?

Să o luăm pe rând. Hai să vorbim despre…eu.

Despre eu

Suflet, Sine, Eu, Ego, Sine Superior, Supraeu… Este un subiect foarte disputat și cu înțelesuri foarte diferite din punct de vedere psihologic şi spiritual. Voi încerca să-l explic luând ca reper două cărți care mi-au schimbat modul în care vedeam până atunci lucrurile și prin prisma înțelegerii pe care o am acum, după o experiență de peste o mie de ore de terapie și coaching cu oameni din diferite medii sociale: de la oameni săraci, care se zbat să supraviețuiască, limitați și încorsetați de bariere mentale, nu doar sociale, până la oameni care au o cultură și un nivel de cunoaștere și înțelegere a vieții peste medie.

Eckhart Tolle (1) vorbește în Puterea prezentului de Ființă, acea „energie vitală unitară, eternă, mereu prezentă deasupra miliardelor de forme vii supuse nașterii și morții”. Această energie este de asemenea în adâncul fiecărei forme de viață, „ca esență interioară invizibilă și indestructibilă”. Adică avem în interiorul nostru o forță, o energie, care ar putea fi sursa pentru tot ceea ce vrem să realizăm în viață.

De ce nu suntem conștienți de această Ființă din interiorul nostru? Pentru că nu o lăsăm să iasă la iveală. Am ajuns să ne identificăm atât de mult cu mintea noastră, încât nu ne putem opri din gândit. Mintea este cea care a preluat controlul, nu noi o controlăm pe ea, ci ea pe noi și a ajuns să fie precum un monstru de neoprit: creează tot felul de scenarii înfricoșătoare. Mintea e un instrument minunat atunci când e folosită corect, din păcate majoritatea oamenilor o folosesc în mod inconștient și în sens distructiv.

Începutul eliberării de minte

Mintea are tendința să fugă ori în trecut, ori în viitor. Atunci când fuge în trecut, scoate la iveală tot ce nu a mers bine, vine cu judecată și cu sentimente de vinovăție. Atunci când fuge în viitor, închipuie lucruri care, cel mai probabil, nu se vor întâmpla niciodată, proiectând frică și nesiguranță. Toate aceste emoții tu le simți acum, când te gândești la acele lucruri din trecut sau din viitor. Deci prezentul tău este alterat de percepția pe care mintea ta o induce.

Ființa apare atunci când orice gând, orice judecată, orice emoție negativă încetează. Ființa poate fi simțită, dar niciodată înțeleasă cu mintea.

Începutul eliberării de minte se produce în momentul în care înțelegi că tu nu ești gânditorul din mintea ta și îți dai seama că ai puterea să îl observi.

„În momentul în care începeți să observați gânditorul, se activează un nivel superior al conștiinței. Atunci începeți să realizați că dincolo de lumea gândurilor există o arie vastă a inteligenței, că gândul este numai un aspect mărunt al acesteia. Conștientizați de asemenea că toate lucrurile care contează – frumusețea, iubirea, creativitatea, bucuria, pacea interioară – vin de dincolo de minte. Atunci începeți să vă treziți.” (Eckhart Tolle – Puterea prezentului)

Cu fiecare emoție negativă pe care o transformi, cu fiecare moment traumatizant emoțional pe care îl procesezi și îl rescrii, cu fiecare convingere pe care o schimbi, te eliberezi tot mai mult de puterea minții asupra ta, începi să ai încredere în viață și lași să iasă la iveală Ființa, adevăratul tău Eu, Sinele Superior.

Scala Conștiinței

Conform dicționarului, conștiința este sentimentul înțelegerii existenței personale și a integrării ei în univers și este forma cea mai evoluată, proprie omului, de reflectare psihică a realității obiective prin intermediul senzațiilor, percepțiilor și gândirii.

În lucrările lui David R. Hawkins   descoperim o scală a conștiinței ce poate fi aplicată tuturor lucrurilor și ființelor. El a elaborat o hartă a nivelurilor de conștiință umană, denumită și „Scala Conștiinței” sau „Piramida Conștiinței”, folosind kinesiologie aplicată pentru a măsura nivelul vibrațional al ființelor umane. În cele ce urmează voi face referire la aceste niveluri de conştiinţă, luând ca reper cartea dr. Hawkins ”Transcenderea nivelurilor conștiinței”.

Fiecare nivel de conștiință coincide cu anumite comportamente și percepții umane despre viață și Divinitate. Consider că este extrem de important să cunoaștem aceste praguri de dezvoltare, pentru că în acest fel avem o percepție mai amplă decât simpla existență.

Există un prag pe această scală, situat la nivelul calibrat 200, care marchează depășirea unei etape în evoluție. Conform dr. Hawkins, conștiința colectivă a întregii umanități calibrează la nivelul 207 și aproximativ 78% din populația lumii calibrează sub nivelul 200 al conștiinței . Nivelul maxim,  de 1000, este raportat la Iisus Hristos, singurul care a avut acest nivel al conştiinţei.

E necesar să facem o deosebire între nivel de conștiință și o emoție pe care o simțim. Având imaginea de ansamblu a Scalei Conștiinței, putem să ne dăm seama cât de în jos ne trag emoțiile distructive și convingerile care le susțin. Deși e normal să simțim emoții negative, pentru că ele vin cu un scop, atunci când evoluezi ca nivel de conștiință, emoțiile, intensitatea și durata lor se schimbă. Deci, emoțiile predominante pot fi un reper asupra nivelului de conștiință la care te afli.

Sunt de părere că un reper real pentru a vedea dacă au depăşit nivelurile inferioare de conștiință este momentul în care tot mai mulți oameni care doresc să aibă succes corelează în mod sincer și necondiționat obiectivul lor cu influența acestuia asupra întregii lumi, punând accent pe grija față de bunăstarea, fericirea și siguranța celorlalți.

 

(1) Eckhart Tolle (n. 16 februarie1948) este unul dintre cei mai influenți oameni spirituali din lume, autor al cărților: Puterea prezentului, Un pământ nou, Liniștea vorbește.

 

Ești însetat/ă de informații pentru sufletul și dezvoltarea ta? Urmărește pagina de Facebook!

Vrei să înveți cum să folosești EFT? Urmărește video-urile de pe canalul de Youtube.

Ți-a plăcut articolul? Împrăștie informația ca să ajungă la cine trebuie și are nevoie de ea.

>