Cum se formează emoțiile negative și ce efect au asupra organismului?

Cum se formează emoțiile negative?

Imaginați-vă următorul lucru: trăiești acum câteva sute de mii de ani în urmă, ca om al peșterilor, al grotei. Ești în pădure, te plimbi prin iarba moale, păsări cântă în jurul tău, flori luxuriante sunt în poiană … Mrrrr!!!! Se aude un lup în spatele tău!

În acel moment, o parte a creierului, numită amigdala, trebuie să ia instantaneu o decizie despre ceea ce va face: intră în luptă cu lupul sau fuge. Această reacție chiar așa se numește “luptă sau fugi”. Indiferent de decizia luată, ceea ce se întâmplă cu organismul nostru este același lucru:

– sângele pleacă din zona abdominală și din creier și se duce către extremități, în membre, astfel se mobilizează toate resursele ca tu să fii mai puternic, tu trebuie să alergi mai repede;

– glandele suprarenale secretă doi hormoni, unul se numește adrenalină, care are rolul ca mușchii să se contracte mai bine, iar cel de-al doilea se numește cortizol. Cortizolul mai este numit și hormonul stresului.

După ce ai omorât lupul, ori ai reușit să fugi, corpul tău se liniștește. Adrenalina și cortizolul se elimină de la sine, sângele începe să circule, revine înapoi în abdomen și în creier. Și totul se termină cu bine.

Ce efecte au emoțiile negative asupra corpului?

Acum, revenim în zilele noastre. Amigdala nu mai face diferența între un atac al lupului și un stres imaginat. Și tu întâlnești zilnic situații stresante create de servici, șef, colegi, partener de viață, copii, vecinul, lipsa banilor, teama de înălțime, de apă …. pentru amigdala este același lucru ca și atacul lupului. Fiecare din aceste situații dă alarma în creier și se declanșează reacția amigdalei: sângele pleacă din zona abdominală și din creier și se duce către extremități, glandele suprarenale secretă adrenalină și cortizol.

Iar acest lucru se întâmplă zilnic, săptămână de săptămână, an de an, cu alte și alte situații. Deci tu ești într-un permanent stres și corpul tău nu îți mai revine. Efectul cumulativ al acestor reacții asupra minții și a corpului este colosal. Reacția continuă de tip “luptă sau fugi” ne epuizează și este responsabilă de toate lucrurile nedorite din viața noastră: kg în plus, nefericire, depresie  …

Acum intervine aceasta tehnică: Emotional Freedom Tehniques este o metodă ce îmbină acupresura chineză cu psihologia modernă. Mai exact, prin presarea, lovirea ușoară, ciocănirea – tapping în engleză – a unor puncte de pe corp, capetele meridianelor energetice, se eliberează tensiunile acumulate în organism. Iar prin numirea sentimentelor negative și rostirea unor afirmații, se ajunge la calmarea sistemului nervos, restabilirea echilibrului energetic și resetarea creierului pentru a reacționa într-un mod mai armonios.

Adică există niște puncte de pe corp pe care bați în timp ce îți spui problema. Efectul este că corpul tău se re-echilibrează.

Ce face EFT este că blochează alarma amygdalei, dezactivând căile neuronale care declanșează reacția la stres, ”luptă sau fugi”. EFT generează astfel, o reacție de calmare a corpului, iar amygdala își dă seama că este în siguranță.

>