Istoricul apariției pentru tehnica EFT

Cum a apărut tehnica EFT?

Bazându-se în principal pe Medicina Chineză Tradițională, putem spune că EFT a început cu cca 5.000 de ani în urmă, dar versiunea modernă, care îmbină presopunctura cu psihologia, a început în anii 1960, cu George Goodhart, care era chiropractor. (Un practicant al chiropraxiei realiniază coloana vertebrală care are probleme de poziție, tasare, deplasare de vertebre, inele, deformări; o aliniază la poziția inițială prin presare (presopunctură) în anumite puncte, masaje). El a învățat acupunctura și a început să preseze cu degetele, punctele de pe meridian. El este părintele a – ceea ce se numește “kinesiologie aplicată”, cunoscută și ca “testare musculară”.

–      În 1970, un student de-al său, John Diamond începe să îmbine testarea musculară cu elemente din psihiatrie, în timp ce stimulează punctele energetice, prin presopunctură.

–      În 1980, li se alătură Roger Calahan, psiholog, care studiase kinesiologia aplicată cu cei doi, Goodhart și Diamond și era un pionier al terapiilor cognitive. Iar începutul dr Calahan în EFT este o poveste foarte frumoasă pe care o vei afla dacă vii la seminarul introductiv gratuit.

–      În anii `90, unul din adepții dr Calahan, pe nume Gary Craig, a creat un singur algoritm, a adăugat unele proceduri, dezvoltând Tehnicile de Eliberare Emoțională pe care le-a făcut cunoscute publicului larg. El este precum v-am mai spus, fondatorul EFT.

Studii științifice care sprijină metoda EFT

În ultimul deceniu au fost făcute zeci de studii științifice legate de EFT în care au fost implicați cercetători și investigatori ai Școlii de Medicină Harvard, ai Universității din California, din New York, Texas, precum și alți cercetători din diferite țări: Suedia, Turcia, Filipine, Anglia, Peru, Australia.

Aceste studii arată dincolo de orice tăgadă eficacitatea EFT în tratamentul unora din cele mai dificile probleme cu care se confruntă oamenii: sindromul post-traumatic, traume, fobii și altele. Deci, cu siguranță această tehnică funcționează cel puțin la fel de bine și în cazul problemelor ”mai minore” cu care ne confruntăm: probleme relaționale, pierdere în greutate, convingeri limitative și probleme financiare.

Aici vei găsi o descriere amănunțită (în limba engleză) a ce înseamnă EFT, teorie, știința din spatele tehnicii și la ce se folosește, iar aici poți vedea un videoclip al fondatorului acestei tehnici, Gary Craig.

>