Am întâlnit în ultimele luni, destul de multe persoane care sufereau de anxietate și atacuri de panică. Poate te întrebi, cum se ajunge la astfel de situații complexe? Pare grav: anxietate, atacuri de panică, deja este de domeniul medical.
Cauzele sunt, ca de fiecare dată, complexe și multiple. Ce este comun? Perioada de timp în care ele s-au acumulat. Pentru că nu se ajunge din prima la anxietate sau panică. Mai întâi sunt neliniști, îngrijorări, nemulțumiri care se adună. Zi de zi. An de an. Până ajunge un mod de viață, să trăiești în stres, într-o continuă îngrijorare.
Uneori sunt și anumite evenimente traumatizante emoțional care duc spre anxietate.
Există un fir roșu în existența fiecărei persoane. Și acest fir roșu are la un capăt un eveniment trăit în copilărie, ce a generat o emoție/trăire puternic negativă, ce a dus la rândul ei la formarea unei convingeri despre sine/despre viață și ulterior sunt urmate de alte evenimente, care duc la trăirea exact a acelei emoții pentru a întări convingerea formată. Deci acest fir roșu, este o emoție predominantă, pe care sunt presărate evenimente, întâmplări diferite și care au ca legătură această emoție.
Este surprinzător pentru mulți oameni să descopere asta, pentru că ei au observat doar întâmplările, care sunt foarte diferite unele de altele, nu și emoția din spate, care este aceeași.
De multe ori, însă, sunt mai multe fire roșii care ne străbat viața, fiecare ancorat de o emoție puternică.
Revenind la anxietate și atacuri de panică, situații precum stres legat de bani și datorii, nemulțumiri legate de locul de muncă, neîmplinire sufletească (divorț sau relație de cuplu dezarmonioasă, ca să nu spun toxică) sau îngrijorări legate de sănătate (a mea, a familiei) sau … ascund în spate multe emoții rămase neconștientizate și neprocesate.
Adunate într-o perioadă de timp, pot duce către anxietate și atacuri de panică.
Și atunci când simți că inima ți-o ia la galop, că ți se pune o gheară în gât, te gândești că ai ceva cu inima. Nu de puține ori, cei care au venit la mine mi-au spus: ”Am făcut toate analizele. Au ieșit bune.” sau ”…nu a reieșit nimic relevant de acolo. Cu toate astea, eu mă simt rău.”
De ce amânăm momentul confruntării cu emoțiile noastre? De ce le evităm și ne păcălim zicând: ”Am să trec eu și peste asta.” , ”Am trecut eu prin altele mult mai rele, voi depăși situația asta.”
Omul nu ”trece peste”, nu ”depășește” problemele prin trecerea timpului. Aparent așa este: am uitat sau am trecut peste, dar de cele mai multe ori, este ca și când am ascunde gunoiul sub preș. Dacă nu îl vedem, nu înseamnă că nu e acolo! Amprenta energetică a emoției negative este cu noi!
Și totuși, DE CE? Noi nu am fost învățați până acum cum să facem față emoțiilor noastre. În copilărie părinții nu au știut nici ei și nu ne-au spus nici nouă cum să gestionăm frica, tristețea, furia, neîncrederea, vinovăția, rușinea… Uneori, din neștiință, le-au folosit ca o metodă de a ne disciplina, de a ne ține sub control. Deci, la un moment dat, pare normal că nu știm ce să facem cu atâtea emoții.
Dacă acum 10-20 de ani în urmă aveam o scuză că nu există informații și deschidere spre domeniul acesta, acum, din punctul meu de vedere nu avem niciuna pentru a rămâne în continuare în aceeași situație.
E bine să știi ca medicamentele tratează simptomele și nu cauza. Până nu înlături cauza emoțională, simptomele vor continua să apară.
E bine să știi că psihologii au făcut facultatea de psihologie, iar psihoterapeuții au în plus o specializare într-o anumită tehnică terapeutică. Sunt multe tehnici și terapeuți, cred că este important să rezonezi cu persoana din față și cu metoda aleasă.
Psihoterapia este de obicei de lungă durată.
Tehnica de Eliberare Emoțională – EFT este o terapie complementară, care nu se substituie unui control medical. Poate fi folosită în paralel cu celelalte recomandări sau chiar ca tratament de sine stătător.
E simplu.
Știu că la noi în țară, mersul la psiholog este încă privit de parcă ai avea o boală gravă, iar mersul la psihiatru este ca și când ai fi nebun cu diplomă, dar astea sunt doar idei preconcepute. Noi nu avem încă o cultură în acest sens, așa cum există în occident. După cum știi, în țările din vest sau în State să ai psiholog este la fel de comun ca a avea medic de familie. Iar terapiile alternative și complementare și-au dovedit eficiența de mulți ani, ajutând milioane de oameni.
Nu vreau să închei acest articol într-o notă pesimistă :).
Recomandarea mea, pentru a trăi o viață frumoasă, împlinită, este să faci ce este mai bine pentru tine, chiar dacă asta înseamnă să ieși din zona de confort. Cred că viața frumoasă pe care cu toții ne-o dorim și pe care cu toții o merităm, poate fi trăită doar prin asumarea responsabilității și prin a face ceva.
Deci, te îndemn, fă un pas chiar acum!
Sesiunea a expirat
Te rog autentifică-te din nou. Pagina de autentificare se va deschide într-o fereastră nouă. După autentificare o poți închide și să revii la această pagină.
In the comilpcated world we live in, it’s good to find simple solutions.