Cum să te eliberezi de timiditate

Emotional Freedom Techniques

feb. 18
fată timidă se ascunde după o plantă

Timiditatea nu este la fel pentru toți. Ea se manifestă diferit la fiecare dintre noi. Ca orice altceva, timiditatea este rezultatul înregistrărilor din subconștient. Acestea determină reacțiile, acțiunile și deciziile noastre.

Cel mai eficient mod de a scăpa de timiditate definitiv este de a schimba înregistrările din subconștient care dau structura acestei emoții.

Ce este timiditatea?

Deși se manifestă diferit de la persoană la persoană, găsim niște trăsături comune. Ea apare de obicei când te afli în situații în care nu te simți în siguranță, când te îngrijorezi sau te simți confortabil.

Iată un exemplu despre cum apare timiditatea:

Ana a fost un bebeluș fericit. Era iubită de părinți și a fost un copil sănătos până la vârsta de 4 ani. La scurt timp după aniversarea ei de 4 ani, mama s-a îmbolnăvit de cancer și a murit câteva luni mai târziu. Durerea provocată de moartea mamei a făcut-o pe Ana să se retragă în lumea ei interioară. Tatăl, suferind și el, nu a fost capabil să îi fie alături, așa că a păstrat tăcerea și distanța.

Pe măsură ce anii au trecut, această retragere în sine a devenit o parte din personalitatea Anei. Cei din jurul ei o considerau timidă, iar prietenii și familia o încurajau să fie mai deschisă. Acum Ana se identifică cu timiditatea. Se consideră o persoană timidă și introvertită

EFT aduce rezultate

Din moment ce EFT lucrează cu mintea subconștientă pentru a schimba înregistrările originale din care a rezultat timiditatea, efectele sunt de lungă durată. Când Ana a început să lucreze cu EFT pe acest aspect, habar nu avea că, de fapt, are legătură cu suferința cauzată de moartea mamei. Ea se considera pur și simplu o persoană timidă.

Așa că a început prin a-și aminti de o situație specifică când a simțiti timiditate – și-a amintit de prima zi de școală.

A fost atentă la cum se simte emoția, unde anume în corp se simte și cât de puternică este. A folosit EFT pentru a se elibera de emoție și pentru a rescrie acel moment. 

În timp ce trecea prin acest proces, deodată a avut un flash cu mama ei. Simțea emoția în piept – durerea acestei pierderi pe care a purtat-o mare parte din viață. A început să lucreze cu EFT pe acea emoție.

În timp ce tapota punctele a devenit foarte emoțională și toți anii în care a purtat ca o povară această durere au ieșit la suprafață pentru a fi eliberați. A continuat să tapoteze și să curețe tot ce apărea. 

Apăreau amintiri vagi, flash-uri ale unor momente imediat de după moartea mamei când stătea la fereastră și se uita în gol la leagănul din curte.

Și-a amintit de tatăl ei care suspina și frica pe care a simțit-o acea fetiță de patru ani. Acea frică s-a adăugat la durerea ei.

Lucrezi pe fiecare amintire

Ana a notat fiecare amintire care apărea în timp ce trecea prin acest proces și apoi le-a luat pe rând și le-a prelucrat. 

După ce a terminat tot acest proces a testat gradul ei de timiditate: și-a imaginat că în acea seară trebuie să meargă la un eveniment social unde nu cunoaște pe nimeni. Deși sentimentul de timiditate nu mai era atât de puternic, încă mai rămăsese ceva.

L-a observat și a tapotat pe el până când sentimentul a dispărut complet, iar imaginea din mintea ei s-a schimbat brusc într-una în care ea era fericită, încrezătoare, bucurându-se de eveniment.

Ana a eliminat timiditatea cu ajutorul EFT. De atunci, de fiecare dată când se simțea inconfortabil, nesigură sau necăjită în vreun fel a folosit această tehnică pentru a se elibera și a transforma emoțiile în fericire, siguranță și încredere.

Citește despre cele 5 greșeli pe care le fac oamenii când folosesc EFT.

Deși experiența de viață a Anei este diferită de a ta, modul în care s-a format timiditatea ta este același. Există anumite experiențe în viața ta pe care subconștientul le-a interpretat ca să susțină structura emoțională a timidității. De aceea niciun argument logic sau conștientizare rațională nu te va ajuta să scapi de timiditate. Este un răspuns psihologic, nu o alegere conștientă. 

Începe cu ceea ce știi

Dacă ai o amintire despre care crezi că a contribuit la crearea timidității, începe cu ea. Dacă  nu, începe cu ceea ce ai. Începe cu modul în care simți timiditatea. Începe cu cea mai puternică amintirea a ta fiind timid/ă, așa cum a făcut Ana. 

Apoi, pe măsură ce amintirile încep să apară, notează-le (să ai lângă tine hârtie și pix). Lucrează pe fiecare în parte. Nu te opri până când nu ai schimbat totul complet.

Și dacă simți că nu te descurci, poți apela întotdeauna la mine. Mulți dintre noi avem nevoie de un specialist care să ne ghideze în tot acest proces. EFT aduce rezultate, doar să îl folosești (singur sau sub îndrumarea unui specialist).

 

>