„Rușine! Să-ți fie rușine pentru ce ai făcut!” Și așa ai învățat să stai cuminte: că nu vorbești, să nu întrebi, să nu te îndoiești, să nu…pentru că ești mic/ă. Și odată ce rușinea s-a instalat, a plecat încredera în tine.
Dacă îți este cunoscută Scala Emoțiilor a lui Hawkins, atunci știi că există un întreg spectru de emoții care influentează în mod direct calitatea vieții tale.
Pe această scală, rușinea se află pe treapta cea mai de jos.
Sentimentul de rușine ne „fură” demnitatea și stima de sine, elemente esențiale pentru a avea o viață fericită și sănătoasă.
„Ar fi imposibil să estimăm cât timp și energie investim încercând să reparăm, să schimbăm sau să ne negăm emoțiile – mai ales pe cele care ne zdruncină cel mai profund, precum durerea, gelozia, singurătatea, rușinea, furia și mâhnirea.” -Debbie Ford
În acest citat Debbie Ford subliniază faptul că trebuie, mai întâi de toate, să conștientizăm ce simțim.
Trebuie să aducem aceste emoții dureroase la lumină, să le recunoaștem, să fim prezenți. Prin intermediul acestui proces suntem capabili să ne eliberăm de ele. De prea multe ori fie îngropăm aceste sentimente, fie simțim că trebuie să le reparăm sau să le schimbăm imediat. Evităm să le simțim și să învățăm lecțiile care le însoțesc.
O altă parte importantă din acest citat o reprezintă faptul că, „îngropând” aceste sentimente, asta nu înseamnă că ne eliberăm de ele. Acest lucru ne costă. Prin faptul că ne costă energia de care avem nevoie pentru a face lucrurile pe care noi VREM să le facem, ne costă libertatea de a îndrăzni, de a fi creativi, puternici și de a crea viața pe care NOI ne-o dorim.
Întreabă-te acum: există vreo emoție pe care o îngropi sau de care îți este teamă?
Dacă vrei să te eliberezi de această energie, fă o listă cu emoțiile pe care le-ai îngropat de-a lungul timpului. Scrie-le pe o bucată de hârtie. Ia lista cu tine în buzunar sau în geantă pentru a conștientiza faptul că tu CARI aceste emoții cu tine tot timpul, peste tot. Pe măsură ce te eliberezi de ele cu ajutorul EFT, taie-le de pe listă. În momentul în care le-ai eliminat pe toate, arde sau aruncă hârtia respectivă.
„Rușinea este cea mai puternică emoție de bază. Este teama că nu suntem suficienți de buni.” – Brené Brown
Brené Brown a făcut probabil cel mai mare efort din lume pentru a aduce la cunoștință publicului larg subiecte precum rușinea și vulnerabilitatea. Pentru că doar aducându-le la lumină le poți simți, împărtăși și, în cele din urmă, vindeca.
Munca ei este foarte profundă și subtilă, având puterea de a-ți transforma viața.
Cu siguranță nu este o muncă ușoară sau care să te asigure că-ți „repară” întreaga viață în următoarele 5 minute. Dar este o muncă ce te recompensează imediat ce îndrăznești să te deschizi și să devii vulnerabil, imediat ce realizezi că există un sentiment de vină, imediat ce recunoști că îți este teamă că nu ești suficient de bun, NUMAIDECÂT povara pe care o porți în inimă și în suflet devine mai ușoară.
O formulare de bază cu care se începe sesiunea de EFT este: „Chiar dacă ___________ (completează cu provocarea, emoția, rușinea, frica, furia, etc pe care o simți) mă iubesc și mă accept așa cum sunt…”
Această formulare începe dialogul cu sine prin a spune că: „Sunt de ajuns, chiar dacă simt aceste emoții.”
Există magie în aceste cuvinte. Gândește-te cât de diferit sună de cele mai multe abordări care neagă, reprimă, ignoră și chiar ne fac să ne fie rușine de sentimentul de rușine, să ne fie rușine pentru faptul că nu suntem perfecți sau pentru că nu suntem suficient de buni…
Chiar dacă… Mă simt în acest fel… Simt că nu sunt suficient de… Simt că sunt în cădere liberă, sau că eșuez, sau mă plâng sau, pur și simplu, nu trăiesc conform așteptărilor nerealiste pe care mi le-am stabilit sau pe care societatea le-a stabilit pentru noi toți…
Chiar dacă sunt copleșit de toate aceste sentimente, mă iubesc și mă accept așa cum sunt. Sau încep să mă iubesc și să mă accept. Sau încep să iau în considerare posibilitatea, oricât de mică ar fi ea, de a mă iubi și accepta pe mine însămi/însumi.
Și AICI! Chiar AICI! În acest moment începi să deschizi ușa vindecării acestor răni.
Fie și numai gândul în sine este foarte puternic! La care se adaugă partea fizică de EFT – aceste tapotări care, după cum arată studiile, calmează amigdala. Ele opresc reacția „luptă sau fugi” care apare în mod instantaneu și violent atunci când te respingi pe tine însuți/însăți, atunci când crezi că nu ești suficient de bun/ă, când îi spui corpului tău prin emoțiile tale că nu este în siguranță…
Este ceea ce aduce rușinea noastră la lumină și o arde rapid, precum flacăra arde un ziar uscat și învechit de timp. Și aduce sentimentul de LIBERTATE. TU EȘTI SUFICIENT DE BUN.
Dar pot repeta acest lucru la nesfârșit și nu va însemna nimic până în momentul în care vei începe să EXPERIMENTEZI tu însuți/însăți, să-ți dai seama că este posibil, să simți liniștea profundă care vinde o dată cu aceasta.
Următorii pași dacă vrei să simți că ești de ajuns sunt:
Citește aici cum să practici corect EFT de unul singur.
„Ce consideri ca fiind cel mai uman? Să eliberezi pe cineva de rușine.” Friedrich Nietzsche
Acest citat duce lucrurile și mai departe, întrucât se vor ivi multe momente în viață în care vei putea elibera pe cineva de sentimentul de rușine. Unele momente vor fi evidente și clare, dar cele mai multe vor fi subtile. În cele mai multe cazuri va trebui să ai compasiune și să alegi să taci, în loc să răbufnești plin de furie, poate chiar în mod justificat.
Va fi nevoie să fii ancorat în PREZENT ca să observi momentul în care ai putea spune sau face ceva ce ar rușina pe altcineva.
Din nou, este „subtil” pentru că la unele dintre aceste momente vei privi ca și cum nu e mare lucru, până când acordând o mai mare atenție, vei observa că „Uau, DACĂ spun aceasta, mai ales acestei persoane vulnerabile, rănite, care suferă (adică cei mai mulți dintre noi!), voi cauza și mai multă durere… așa că în acest moment, aleg să fac ALTFEL și să răspund cu bunătate, cu înțelegere sau iertare.”
Și ghici ce? Când faci acest lucru, instantaneu tu vindeci răni și în tine însuți. Este minunat! Când oprești cercul vicios al rușinii și învinovățirii, exact în acel moment lași energia să curgă. Te vindeci, te eliberezi, crești, te dezvolți.
„Iată cum stau lucrurile cu comedia, nu se poate să-ți fie rușine. Dacă faci comedie, trebuie să te „încredințezi” glumei. Rușinea nu-și are locul aici. Dacă ești timid sau te simți inconfortabil, aceasta face ca și publicul să se simtă la fel. Iar la o comedie tu vrei ca oamenii să se relaxeze și să râdă.” – John C. Reilly
Când te gândești la orice actor de comedie și la modul cum se comportă pe scenă îl vezi ca pe un om deschis, liber, curajos – iar acea energie ne atrage, ne incită, iar în cazul de față ne și amuză (chiar dacă acesta nu se transpune și în viața lui personală și nici nu spune că el nu are „rănile” lui).
Privește un actor de comedie (fie și într-un filmuleț de câteva minute) și observă care este energia lui. Apoi întreabă-te „Cum pot să încep să mă deschid și să las energia să curgă la fel? Cum pot să fiu mai amuzant/ă?”
Fetița mea, June (care abia a împlinit 4 ani) este cât de naivă se poate. Energia ei este deschisă și vibrantă. Nu-i este teamă să se comporte prostește, pentru că nu a înregistrat/ învățat încă acest lucru!
Următorii pași pe care-i poți face pentru a fi mai deschis spre bucurie și râs:
”Câinii au un entuziasm nelimitat, însă nici un sentiment de rușine. Ar trebui să am un câine drept life coach.” Moby
Și în cele din urmă, când ne mai îndoim încă, tovarășii noștri necuvântători ne pot arăta drumul. 😊
sursa: www.thetappingsolution.com
Sesiunea a expirat
Te rog autentifică-te din nou. Pagina de autentificare se va deschide într-o fereastră nouă. După autentificare o poți închide și să revii la această pagină.